Slik fant kjærligheten meg

Reklame | Carriwell og Áhkká Undertrøye Logo Underwear LS Tech Kid

carriwell

Kjærligheten er ikke noe du bare finner, det er kjærligheten som finner finner deg.

 

Tenkt over … Hvordan møttes dere sånn egentlig? Var det en mening med at det skulle bli slik, eller ble det tatt noen valg på veien som gjorde at det ble dere tror du? Kan det være skjebnen?

 

Selv er jeg nå gift.  Jeg møtte min kjære for 6 år siden en varm septemberkveld. Jeg hadde vært singel noen år og trivdes egentlig med det. Dette var rett før “tindertiden.” På ettermiddagen akkurat denne dagen var jeg på en date. Jeg følte ikke helt kjemien, og det var date nr 2. Etterpå dro jeg ut med noen venner fra Haugesund som var i Oslo akkurat da. Vi dro på et sted der vi kunne snakke og danse, om vi ville. Det var en fin kveld. Praten bare fløt og jeg måtte jo fortelle om den daten jeg hadde vært på tidligere. Plutselig var det noen som pirket meg på ryggen. Jeg snudde meg å så opp på en høy, smilende mann. «Vil du danse?» Spurte han. Han var kjekk og modig, tenkte jeg. Før jeg kom meg ut på dansegulvet, fikk han litt kjeft av min venn Egil som sa, “Hun der er ikke ei du bare kan tulle med”! Huff, jeg måtte le litt inni meg. Denne høye mannen, smilte lurt og strakk ut hånda. Han så ikke så bekymret ut over hva som hadde blitt sagt. Vi gikk ut å danset, å vi danset hele kvelden.

Ja, og slik ble det. Det ble jo oss da. Nå er vi gift og har barn. Jeg tenker jo innimellom, hva hvis den date èn tidligere på dagen hadde gått veldig bra. Hadde jeg da dratt ut med mine venner eller sagt ja til å danse med ham? Hadde vi møttes uansett? Kanskje, kanskje ikke …? Uansett så kan jeg kjenne på mange gode følelser når jeg tenker tilbake til denne tiden. La oss aldri glemme den første tiden, selv om livet går litt opp og ned.

Vi parterapeuter er ikke perfekte. Vi diskuterer vi også, men vi krever utvikling i samlivet.  Vi vet at forhold en setter av tid til -og pleier, er forhold som holder i lengden ❤️

 

Så nå lurer jeg jo på. Hvordan møttes dere da!?

 

 

 

© Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten

Par og samtaleterapeut.

Veileder for småbarnsforeldre og sexologstudent.

Kontakt: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com

Instagram: https://www.instagram.com/kjaerlighetsterapeuten/

 

 

Áhkká

Vil x-en ha deg tilbake, men noe holder deg igjen?

Det er mange grunner til at det blir slutt og mange har gått fra hverandre i denne koronatiden. Det kan faktisk være at noen vurdere å gå akkurat nå, men at det har vært lettere å bare være sammen i denne tiden? Det også par som gjør det slutt fordi det oppstår en vanskelig situasjon, selv om en elsker hverandre. Grunnen til det kan være mye, men jeg ser at det ofte kan være at en håndterer situasjoner veldig forskjellig og at en kanskje bare vil flykte vekk fra det.

 

Vi har mange måter å takle vanskelige situasjoner på. Hvis en føler seg forlatt kan det oppstå en frykt for å binde seg til x-kjæresten igjen. En kvinne sa til meg at hun trengte sin kjæreste mest av alt i en sårbar situasjon. Det endte med at de skilte lag i en periode. Hun forteller meg at han dro å at hun følte seg forlatt. Da de hadde fått litt tid hver for seg, ville han tilbake til henne. Da var han klar for å satse, sier hun. Hans måte å håndtere dette på, var å trekke seg ut av situasjonen. Men hva med henne? Hun sier hun følte seg forlatt, skuffet og såret. Det var et kaos av følelser denne tiden. Kan dette ha satt sine spor?

 

Vi mennesker håndterer kriser forskjellig. Vi har en base med følelser og mønstre som vi reagerer og handler etter. De håndterte denne krisen forskjellig. Han trakk seg unna og hun ønsket at de skulle løse dette sammen der å da.

Mine råd til dette paret er at hvis de skal prøve på nytt, må de finne utav hva som kan bygge trygghet og tillit dem imellom. Det finnes ingen generelle råd til alle og en hver, men her er noen å kan starte med.

 

Dette kan være lurt å utforske:

 

  1. Finn ut hvem dere er i sårbare situasjoner. Hvordan håndterer dere egentlig sensitive tema og destruktive dialoger? Ved å bli bevisst over dette, kan dere starte å jobbe sammen mot et felles mål og forstå hverandre bedre. Som et team.

  2. Ta eget ansvar. Hva er dine kjerneverdier? Spør deg selv om det som har skjedd er noe du kan leve med. Går det i strid med dine verdier, eller er dette noe dere kan jobbe med? Magefølelsen er den du skal kjenne litt ekstra godt etter. Lytt til magen, hva sier den?

  3. Aksepter at dere håndterer situasjoner forskjellig. Utforsk om dere trenger å jobbe med kommunikasjon.

  4. Ta dette steg for steg. Senk farten. Noen prosesser skal gå langsomt. Prøv å ikke ta for store avgjørelser i kritiske tidspunkt eller hvis dere diskuterer destruktivt. Da blir det vanskelig å ta rasjonelle valg.

  5. Skal dere nå klare å bygge opp igjen det dere hadde, må alle kortene på bordet. Snakk om hvordan dere har det med det som skjedde, sånn egentlig. Hvordan var det for deg. Ta samtalen og vær ærlig med hverandre. Prøv å unngå gå i selvforsvar, gå rett på løsning eller komme med unnskyldninger, selv om det kan være vanskelig. Gi hverandre plass til å dele tanker og følelser. Vis at du tar ansvar for din del av saken.

  6. I en sorgprosess er det mange steg en må gjennom. Sjokk og reaksjonsfase som inneholder tristhet, protest eller sinne. Vi må bearbeide og så må vi inn i en fase der livet begynner å falle mer og mer på plass.

  7. Vi forbinder ofte forandring i livet med å miste noe. Hva hvis vi ser på forandring med nye øye og innser at det er rom for nye muligheter -eller utvikling?

  8. Aksept over det som har skjedd er med på å bevisstgjøre over hva som er nødvending å gjøre. Tilgivelse har en magisk kraft. For dere begge.

  9. Finner dere ut at dere skal prøve på nytt, finn ut hva som er deres kjærlighetsspråk og dyrk dem.

  10. Er det beste for deg er å gå videre? Det vanskeligste å akseptere kan være drømmen dere hadde sammen om fremtiden. Sorg og glede henger sammen. Da lever vi. Når du er kommer deg gjennom denne prosessen, vil solen igjen skinne og livet ditt vil bli bedre. Du kan komme styrket ut av dette.

 

Lykke til <3 

© Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten

Par og samtaleterapeut.

Veileder for småbarnsforeldre og sexologstudent.

Kontakt: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com

Instagram: https://www.instagram.com/kjaerlighetsterapeuten/

 

Slik kan du ta vare på deg selv og ditt samliv i koronatiden.

Mange hadde kanskje sett for seg å komme raskere tilbake til hverdagen enn det som nå skjer?

I hele år har jeg hjulpet mange par og single gjennom koronapandemien. Det har vært ulike tematikker og for mange har pandemien gått hardt utover forholdet. Akkurat når vi trodde livet skulle bli normalt igjen, så snur det plutselig! Dette har fått meg til å tenke. Kanskje vi må se på denne situasjonen som en del av den normale hverdagen. Innse at vi må passe oss for korona i lang tid fremover. Vi må ta nødvendige hensyn, ikke bare for oss selv, men først og fremst for våre medmennesker. Denne sykdommen er usynlig, så vi vet ikke hvem som har den.

Familiene må stå sammen og passe ekstra godt på hverandre nå. Vi mennesker er skapt for å være i kontakt med andre, så det å bli frarøvet denne kontakten kan være vanskelig for mange. Skuffelse og følelsen av tap kan gjøre at vi nå vil kjenne på utfordringer i samlivet.  Det å passe på seg selv først, gjør det lettere å ta vare på de rundt deg. Om det ikke er så mye tid å ta av, sett av litt tid.

Her er noe du kan tenke over:

 

    1. Hva har beroligende effekt og positiv innvirkning på deg i ditt liv?

    2. Det er viktig at vi setter forventningene litt ned til hvor mye vi faktisk kan få gjort fra hjemmekontor eller annet du driver med. Derfor kan det være viktig med en plan for å strukturere uken og hverdagen. Dette kan gjøre forventningene mer realistiske og presset mindre for deg, din familie og andre plikter.

    3. Ikke alle bor sammen med noen og mange trives også alene. Livet kan berikes med det som en kanskje ikke hadde så mye tid til før? Hva med å gjøre hverdagen mer kreativ? Hva med å lese en god bok, høre lydbok eller kanskje skrive en egen bok? Male stua, om-møblere, lage fotoalbum eller rydde boden? Eller ta et online kurs og lære noe du alltid har hatt lyst til å lære? Personlig utvikling er givende for de fleste.

    4. Rutiner er også viktig. Ta den dusjen, spis den frokosten, gå den turen, sykle eller jogge. Det er også flere treningssenter som tilbyr online trening om du ikke er på senteret nå. Disse rutinene er utrolig viktig for at vi skal holde vår psykiske og fysiske helse oppe. Pynt deg gjerne litt hver dag, pynt deg for deg selv!

    5. Mat og søvn er viktig. Spis sundt så godt det tar seg gjøre. Bær kan fryses. Hva med å utforske litt med smoothie og noe annet godt? Hvis vi er kreative er det mange ting vi kan fylle tiden med når det gjelder matlaging.  Nå er tiden inne for å utforske og være ekstra kreativ i hverdagen.

 

Korona samlivstips:

Gi hverandre en lang klem, send en ekstra melding, gi ros og anerkjennelse. Er dere begge irriterte, hva med å overraske den andre med å inngå fred først, selv om det kanskje pleier å være omvendt? Innrøm feil og si unnskyld. Si hva du har behov for, gi hverandre alenetid og avlast hverandre. Dette blir ekstra viktig om dere går tett oppi hverandre. Sett opp denne planen for dagene som kommer. Lag gjerne også en økonomiplan og se om dere kan kutte noen kostnader slik at dere kan sette av litt penger i tiden som kommer. Ta gjerne barna med i planleggingen, samarbeid om husarbeid og matlagingen.

Sex og intimitet

I en litt annerledes hverdag, så kan sex og intimitet bli satt i bakerste rekke. Gjelder dette dere, så er dette helt normalt. Hva hvis prioriteringen er å bare være nær hverandre? Legg dere samtidig om kveldene, ligg tett i tett. Gjerne i skje. Avtal at dere ikke får lov å ha sex på 2 uker, men den nærheten skal dere ha likevel. Se hva som skjer.

Uke to kan dere begynne å pirre hverandre litt. Re opp sengen og gjør det ekstra koselig. Nyt hverandre om begge ønsker det.

Ved siden av dette kan dere prøve positivt vorspiel. Dvs å ta den oppvasken når det ikke er din tur, avlast når du egentlig ikke orker, si at din partner er nydelig eller kjekk når en ser trøtt og sliten ut. Still åpne spørsmål når din partner åpner for sin frustrasjon. Vis at du er der og ønsker å lytte. Vær empatiske så godt det tar seg gjøre for hverandre.

Alle disse småtingene i hverdagen kan bidra til at det kan bli mer nærhet og ømhet i forholdet. Og det viktigste av alt. Vær forberedt på -og aksepter at det vil bli utløp for mer følelser enn før. ❤ Støtt hverandre, det er greit å føle. Nå er vi i en tid vi trenger en god dose med forståelse, tålmodighet og kjærlighet.

Blir dette for vanskelig

Noen parforhold sliter litt ekstra nå. Er du fortsatt permittert og trodde du skulle komme tilbake i jobb? Må du begynne å søke jobber igjen? Uansett hvilken situasjon du er i så kan det være bekymringer, frykt, stress, følelser og tanker som preger deg. Du er ikke alene. Hvis vi er aktive på dagtid, kan dette dukke opp igjen på kvelden når du skal slappe av eller sove. Dette kan skape indre uro og påvirke nattesøvnen din. I et samliv, kan vi også prege hverandre med dette, uten at vi ønsker det. Hvis du har det slik, så råder jeg deg til å snakke med en terapeut eller psykolog. Da kan du få hjelp til å sortere disse tankene eller kjenne igjen de følelser som dukker opp hos deg. Det er så viktig å snakke om det som er vanskelig og føles håpløst. Terapi kan gjøre at det føles lettere etterpå og utsikten din kan se klarere ut.

Camilla J.J. Sørensen

© Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten

Par og samtaleterapeut.

Veileder for småbarnsforeldre og sexologstudent.

Kontakt: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com

Instagram: https://www.instagram.com/kjaerlighetsterapeuten/

 

Skolestart er ikke lett for alle barn. Dette kan vi foreldre gjøre.

Skolestart: Til refleksjon for barna våre

Bilde: Pixabay

Kjære forelder. Hva betydde skolestart for deg da du var barn? Hvordan så du deg selv i klassen og hvem var du?

Mange barn gruer seg nå. Og det er helt vanlig at barn ikke åpner seg om hva de gruer seg til. Gjennom atferd, kan vi foreldre se endringer hos våre barn. Humørsvingninger og taushet. Dette kan gjøre oss oppgitt, vi prøver å forstå, men det er ikke alltid så lett. Dette kan gjøre at vi føler oss hjelpeløse som foreldre. Vi vil jo bare det beste for våre barn. Det kan være mange grunner til at barna gruer seg. Her er noe vi kan reflektere over:

 

  1. Det kan være en lærer som ikke en ikke kommer helt overens med. Da kan det være vanskelig for barnet å motivere seg i faget. Mange barn føler seg «dumme»
  2. Det kan være at en føler seg utafor og opplever mobbing av andre barn. Det kan være barn som selv mobber som også kan være et symptom på en dypere tematikk
  3. Og ikke minst. Mange barn har foreldre som diskuterer destruktivt ofte og høylytt. Hva gjør det med barnet vårt? Godt foreldresamarbeid utrolig viktig. Og det er så viktig at foreldre har det bra sammen. Da kan vi lettere oppdage hvordan barnet vårt har det, fremfor å bekymre oss om vårt eget samliv.
  4. Alt henger sammen. Livet er en syklus. Hvordan vi foreldre har det, påvirker barna våre.
  5. Blir våre barn mobbet, så må vi foreldre stå i det. Det er tøft for oss foreldre også. Det er ikke alltid så lett å vite hvordan vi skal respondere på de følelser som oppstå hos barnet.

 

Så hva kan vi foreldre gjøre slik at barna snakker med oss om det som er vanskelig? Svaret er at vi kan lære barnet vårt å uttrykke følelser. Det er en start som vil hjelpe barnet ditt og det vil styrke dens egen selvverd. Her kommer mine råd for å komme i gang:

 

  1. Innse at vi kan sette grenser og likevel la barnet vårt få lov å føle. Slik lærer de å uttrykke følelsene sine.
  2. Stopp litt opp, bestem deg for å lytte. Vanligvis reagerer vi kanskje på følelsen barnet har?
  3. Avled er ikke alltid det beste. Da lar vi ikke barnet kjenne på sine følelser. La barnet få reagere. Bare vær tilstede og trøst.
  4. Anerkjennelse er viktig. Ved å anerkjenne det barnet føler der å da, gjør at barnet får lov å kjenne på det som skjer. Vi kan si «Jeg ser at du er lei deg, vil du fortelle litt om hva som skjedde nå?» «Ok lille venn, så det som skjedde var at….Jeg kan godt forstå det gjør vondt» Foreldre sier ofte. «Det går fint» eller så prøver vi å avlede eller umiddelbart finne løsninger på problemet for vi vil jo bare det beste for barnet vårt.
  5. Åpne spørsmål. Når barnet roer seg ned eller har vært taus, men du ser at barnet føler seg forstått, kan du starte med åpne spørsmål som lettere gjør at barnet må tenke etter for å finne svar selv.
  6. Undertrykkelse av følelser. Barnet mister kontakt med egne følelser om det ikke er greit å føle ut følelsen. Da blir det også vanskeligere å snakke om hvordan barnet har det. Når en føler seg forstått, oppstår det tillit og barnet vil lettere komme til deg med et problem.
  7. Slik bygger vi selvfølelsen til våre barn. Barnet blir tryggere og står mer rustet i å møte det som måtte komme i den store verden.
  8. Resultat av dette er at hvis vi lytter, anerkjenner og orker som å stå i den reaksjonen barnet har. Om det er skrik, gråt eller oppstår stor hysteri. Da blir barnet kjent med sine følelser å de vil minske der og da, når de får lov å kjenne på dem. De lærer også å akseptere seg selv bedre og at det er lov å være seg.
  9. Og ikke minst. Dette vil også hjelpe barnet ditt i å knytte gode og trygge relasjoner på skolen. Også fremtidige vennskap, kolleger -og innenfor kjærlighetslivet.
  10. Tryggere fremtid.

 

Tenk at vi foreldre har en så viktig jobb. Tenk at følelser er så viktig!

Jeg mener ikke at dette er noe vi voksne klarer å gjøre hele tiden, og det er heller ikke meningen. Våre barn lærer også mye av oss når vi blir oppgitte eller gjør feil. Det jeg mener er at vi har kraften i oss til å veilede og støtte barnet vårt på riktig vei. Det samme gjelder også for deg som er lærer. På denne måten vil barnet lære seg å åpne seg opp og uttrykke hva som faktisk skjer. Og husk. Vi foreldre gjør så godt vi kan, vi vil jo det beste for våre barn. Dette er ment som en veiledning.

Lykke til <3

 

Kilder: «Følelser. Ditt indre navigasjonssystem» av Astri Hognestad og «Hjerteforeldre» av John M. Gottmann

© Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten

Par og samtaleterapeut.

Veileder for småbarnsforeldre og sexologstudent.

Kontakt: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com

Derfor dro jeg på date med Tastaturheks

Det er aldri for sent med nye bekjentskap

Olivia Torget
Foto: Lindy Rotvik

Å sette av tid til seg selv som mamma, er utrolig viktig. Jeg har innsett det. Det som beriker mitt liv spesielt godt er vennskap. Jeg er utrolig glad i dialog og relasjoner. -Og nye bekjentskap kan knyttes gjennom hele livet, uansett alder. Jeg mener det er sunt for oss å ha venner. Venner kan vi ha det hyggelig med, og de vil deg vel. Det kan også være godt å ha en venn i nødens tider, for vi har alle oppturer og nedturer i livet.

Etter en fin sommerferie med familien, satte jeg av 4 hele dager til å gjøre hva jeg vil, uten mann og barn. Det er å anbefale. Da gjelder det bare å planlegge godt, slik at de som sitter hjemme med barn, også får avlastning. Som småbarnsforeldre er god kommunikasjon, planlegging, avlastning og faste rutiner hemmeligheten for å lykkes.

Olivia Torget
Foto: Lena, Tastaturheks

Dette blir min andre tur alene i år og da gikk turen til en av Norges fineste byer, Stavanger. Min beste venninne bor der, så valget var lett! Shopping, gode samtaler og en natt på det flotte spahotellet, Sola strandhotell skulle bli bra. Og det ble litt «dating» den helgen faktisk. Den ene skal jeg fortelle litt om nå.

For 6 mnd siden begynte jeg og Lena å snakke sammen på Instagram. Det var helt tilfeldig. Siden den gang, har vi delt mye sammen og snakket sammen nesten hver eneste dag. Vi har snakket om livet som det er. Dette har gjort at jeg har tenkt mye på henne og på en eller annen måte, følte jeg vi hadde en fin relasjon til hverandre, før vi møttes. Hun er ærlig og er ei virkelig tøff dame som har gått gjennom mye. Dette deler hun åpent og ærlig på bloggen sin. I det siste har hun skrevet mye om hvor stekt hun ønsker barn. Hun jobber hardt for å få dette til og denne prosessen er ikke lett.

Vi avtalte å møtes på Olivia i Stavanger. Det var veldig hyggelig. Praten bare fløt og jeg følte at vi virkelig forstod hverandre. Vi har mye til felles å temaene vi snakket mest om var dating og graviditet. Hun drømmer om å bli gravid. Denne prosessen har vært svært krevende for henne. Jeg syns det er så fint at hun blogger om dette, da dette gjelder mange kvinner.

Hun er en spennende dame som jeg gleder meg til å møte igjen. Du kan lese bloggen hennes på https://blogg.noher: https://tastaturheks.blogg.no

 

Ønsker du et sted du kan senke skuldrene med en partner, alene eller med en venninne, så er Sola Strandhotell et godt alternativ i Rogaland. Videre kan dere se bilder av vårt opphold. Det var virkelig terapi å være der.

 

Hilsen Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten

Terapi
Foto: Lindy Rotvik
Foto: Lindy Rotvik

Fin velkomstgave på hotellrommet
Ravioli
Indrefilet
Frokost med utsikt mot Sola stand

Dette innlegget er ikke sponset.

Slik kan du få din partner lykkeligere sammen med deg

Har dere diskutert mye i sommer, eller stengt helt av? Dere kan nå starte på nytt ved å stille noen helt enkle spørsmål.

 

Fellesferien er over og hverdagen er tilbake for mange av oss. Noen har hatt en helt fantastisk ferie, andre har hatt mange bekymringer, våkenetter og diskusjoner. Jeg syns høsten er litt som er ny start for oss. Hva med å legge alle kortene på bordet nå? Bli ferdig med rusk og rask. Finn ut hva dere trenger av hverandre og start på nytt. Har dere unøtte behov, lengsler eller skuffelser, kan dette skape konfliktene. Det kan føre til mindre sex, at du ikke føler deg elsket og at samarbeidet dere imellom ikke fungerer så bra. Det starter prosesser inni oss som lettere kan føre til konflikter. Men dere har et valg. Dere kan faktisk velge hvordan dere ønsker å behandle hverandre. Hva om jeg fortalte deg at du sitter med kraften i deg til å selv gjøre noe med dette. Ville du trodd meg da?

 

Her er mine 7 råd:

  1. Fortell din partner at du så gjerne ønsker en samtale. Når passer det?
  2. Sett dere ned avtalt tid. Snu deg mot din partner og smil. Ta gjerne hånden.
  3. Snakk ut i «jeg form» ( Hvis du leser innlegg: ER DU REDD FOR SAMLIVSBRUDD I SOMMERFERIEN, får du noen kommunikasjons råd) Videre spør du.
  4. Hva kan jeg gjøre for å glede deg?
  5. Hva gjør at du føler deg elsket av meg?
  6. Når følte du siste at jeg virkelig var tilstede for deg?
  7. Hva har du behov for nå fremover?

Disse spørsmålene er åpne spørsmål som setter i gang samtalen. Du snur deg mot din kjære og spør egentlig om: « Hva kan jeg gjøre for deg for at du skal ha det bra?»

Når vi har det bra er veien til lykke kortere. Har vi et lykkelig liv, så får vi det bedre sammen. – Også menneskene rundt oss.

 

Lykkelige forhold er ikke forhold der man aldri krangler. Vi terapeuter krangler også, alle gjør det, men noen av de viktigste forskjellene mellom lykkelige og ulykkelige -parforhold er at lykkelige klarer å gjøre reparasjoner på forholdet lettere og fortere slik at de kan vende tilbake til den gleden det er å være sammen og fortsette å knytte seg til hverandre.

 

Skal du denne samtalen?

Klem fra Camilla, Kjærlighetsterapeuten ❤️

 

Inspirasjon, John Gottman

Derfor kan dating redde forholdet

 

For mange kommer nå hverdagen tilbake etter en lang eller kort ferie. Flere begynner på jobb, starter studie, barn skal i barnehagen eller begynner på skolen. Mange der ute er også fortsatt permittert og er kanskje usikker på hva fremtiden bringer.  Ikke alle har heller fått tid til å prioritere deg selv og samlivet i sommer. Koronatiden kan ha skapt mange tanker og følelser over tid som påvirker både deg og din partner. Her er noe du kan tenke over når det gjelder dere:

 

Understreker du din forpliktelse til forholdet i stedet for å diskutere om dere egentlig burde vært sammen eller ikke?

Er du stolt i stedet for å skamme deg når utfordringene kommer?

Finner dere frem til felles verdier, mål og livsfilosofi og har bevisst skapt en opplevelse av felles mål og mening?

Har dere bevisst skapt tradisjoner i forholdet som knytter dere sammen emosjonelt?

 

Dette kalles «tilknytningsritualer».

Å gå på date er et eksempel på slike tilknytningsritualer. Å ha felles interesser sammen er også tilknytting. Jeg har lyst å snakke litt om dating, for dating er faktisk utrolig viktig. Vi setter av tid til å ta vare på hverandre og pleier kjærligheten. Året 2020 har vært et spesielt år å, derfor er det ekstra viktig å date nå. Vi kan gjøre det på mange måter.

Kanskje dere kan begynne å gjøre noe sammen fast 1 dag i uken? Hva med å starte på pardans? Jeg har hørt at tango eller salsa kan være berikende å lære sammen. Dans er gøy å det er viktig å le sammen.

Eller kanskje gå faste turer sammen, tegne eller malekurs? Planlegge en strandtur uten mobiltelefon? Dere kan starte et fotoalbum-prosjekt og lage et album fra 2020, eller fra det tiåret som har vært? Hvor fint hadde ikke det vært og gått gjennom de siste årene sammen å kjenne gode minner på kroppen?

Uansett hva dere gjør, så er det viktigste å tilbringe tid sammen og skape noe felles. Dette dyrker samlivet og får dere til å huske det dere har. Det blir interessant å dere blir automatisk mer nysgjerrig på hverandre. I starten av forholdet vil vi være sammen hele tiden. Vi er naturlig nysgjerrig, lever mer impulsivt og fylles opp med masse hormoner. Dette gir deg en lykkelighetsfølelse som gjør at alt vi vil, er å være sammen. Det går an å komme tilbake til sommerfuglene.

Hva med å snakke om hva dere drømmer om og lage drømmedate?

Her er noen tips fra meg for å komme i gang:

1. Sett dere ned uforstyrret en kveld. Skriv en topp 10 checkliste over hva dere drømmer om å gjøre sammen. Bli enig om et tidsperspektiv på listen.

2. Lytt til hverandre. Vær tilstede. Hva ønsker min partner egentlig å gjøre? Jo mer vi er til stede, jo lettere er det å åpne opp for hva en egentlig har lyst til.

3. Er dere foreldre, hva er deres ressurser? Har dere ikke familie i nærheten, ta kontakt med noen gode venner. La de bli mer kjent med barna og legg til rette for at de kan være faste barnevakter. Tør å spør om hjelp. Venner blir glad for å hjelpe og blir gjerne også glad for at det står litt snacks fremme når de kommer.

4. Opprett en dating-bankkonto der dere overfører en fast sum automatisk hver mnd. Da kan dere spare til det som koster mest.

5. Følg opp listen. Dere har laget den sammen og forpliktet dere til den.

6. Overrask hverandre. Lek, le og kos dere. Livet er for kort til å ikke kose seg. Har du ikke tid, prøv å finn tid. Det er bra for dere.

 

Alle bildene er fra en fantastisk perle i Norge som jeg nå har krysset av min liste. Her får du virkelig en #drømmedate utenom det vanlige #glamping, Nordsjø #dome, #Karmøy.

Nordsjø Dome, Sandve, Karmøy.

Utsikt mot Nordsjøen

 

Sandve
Sandvesand.

Lykke til med dating! Har du spørsmål om samliv, bare ta kontakt.

Klem fra Camilla J. J. Sørensen, Kjærlighetsterapeuten.

Inspirasjon: John og Julie Gottman, Åtte dater som forandrer alt.