Derfor blir det slutt mellom dere


Her kan du sjekke om du er i faresonen for brudd

Visste du at vi er minst 70 % forskjellig og opplever situasjoner og samtaler ganske ulikt? Vi har også ulik bagasje som er et grunnlag for hvordan vi er og hvordan vi reagerer. Mange gjør det slutt pga dette. Nettopp fordi det blir for vanskelig. I starten av samlivet er mye rosenrødt. Vi overser disse ulikhetene og hormonene bruser. Så kommer hverdagen, og kanskje har dere blitt foreldre? Dette er er noen hovedgrunner til at det blir slutt i ditt parforhold.

 

Kan du krysse av 5 stk her så kan det være lurt å reflektere litt over dette. Pass på at det ikke tar overhånd i ditt samliv. Imidlertid er det helt normalt at du kan kjenne deg igjen i flere av disse punktene. Det er handler ikke om det, det handler om hva du gjør med det.

 

Vi savner det vi hadde i starten og det blir en alt for stor lengsel isteden for å fokusere på hvordan bevare gnisten

Vi glemmer fokus på oss selv og tror at det er vår partners feil at vi «forfaller» eller “glemmer” egen interesser 

Vi har forskjellige kjærlighetsspråk uten å vite det og dette tapper kjærlighetsbegeret. “Jeg føler meg ikke elsket”

Vi tar med oss ubevisste mønster inn i samlivet som gjør parforholdet sårbart og at dere låser dere fast i mønsteret

Vi forteller ikke hva vi lengter eller, har behov for eller hvordan vi føler oss elsket 

Vi begynner å se hva vi ikke har, fremfor hva vi har og syns vi er ALT for forskjellige

Vi glemmer å sette pris på hverandre og vise takknemlighet  

Vi når ikke inn til hverandre gjennom kommunikasjon 

Vi blir redd for at barna skal ta skade av måten vi kommuniserer på 

Vi har ulike kjærlighetsbilder og blir derfor «aldri fornøyd» 

Vi opplever tillitsbrudd eller en form for krise som vi ikke klarer å tilgi eller komme oss ut av

 

– Eller så kan det hende du er i et samliv du ikke har godt av.

 

Når du har lest gjennom disse punktene tenker du sikkert “åh nei, jeg er i faresonen”. Ikke vær redd, dette er helt normalt. Det å bli bevisst over dette kan være selve løsningen. For det du vet, det kan du gjøre noe med. Ta frem denne listen og snakk sammen eller ta kontakt med meg for en prat: HER

 

Er du en av dem som er i et parforhold du innerst inne vet at du ikke har godt av, men det er vanskelig å komme seg ut. Da kan du kontakte Mental Helse Hjelpetelefon på
116 123 (hele døgnet) eller Kirkens SOS telefon nr er 22 40 00 40 (hele døgnet). Mannstelefonen er åpen 17-20 man-fre eller så kan du også kontakte det krisesenteret som er i ditt nærområde. Flere menn og kvinner lever i usunne parforhold der de daglig blir utsatt for fysisk og/eller psykisk vold. Hjelpen trenger ikke være så langt unna. <3

 

Masse kjærlighet fra Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten, par og samtaleterapeut.

Instagram: kjaerlighetsterapeuten

Nettside: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com

Besøk meg på Gimleklinikken i Oslo

Prosjekt: Influenser i parterapi er nå i full gang

Slik gikk det i parterapi med Aurora og Haakon

Hei. God mandag! Forrige uke startet prosjektet “Influenser i parterapi” og jeg skal dele litt mer om dette med dere. Men først vil jeg gjerne fortelle litt om hvorfor vi gjør dette og hva som er prosessen.

Med tall fra i fjor på hele 48 % skilsmisser (tall som er opp fra 2018) -og med nå covid-19 viruset som herjer, så kan dette sette mer press på par og barnefamilier enn vanlig. Dere får virkelig utfordret dere og relasjonene blir satt på prøve. Slik jeg ser det så har vi to ulike grupper. En gruppe binder sterkere bånd og har kanskje savnet å tilbringe mye tid sammen, og en annen gruppe får større utfordringer enn før. Kanskje er dere en av de som allerede var inne på spørsmålet «er dette riktig for meg?» før viruset brøt ut.

 

Når vi står fast blir det vanskeligere å samarbeide og ha det bra sammen. Om det er kommunikasjon eller andre umøtte behov, så kan det starte en ubevisst prosess med dine følelser siden tankene dine kanskje sier «gidder jeg dette lengre?» eller «jeg får holde ut til viruset er over»

 

Mange sitter sikkert med disse tankene akkurat nå. Går det for lang tid uten at dere gjør noe så blir kjærlighetsbegeret mindre og mindre og plutselig en dag får du nok. Mange par kan unngå å komme dit, men det skjer jo ikke av seg selv hvis dere ikke når inn til hverandre med deres måte å kommunisere på. Mange par kan reddes eller styrkes til å møte en slik krise, men er det vanskelig så må du selv ta det valget å spørre om hjelp, for da kan det snu.

 

For å normalisere kan vi bruke stemmer, for vi må snakke om det, og vi må snakke om det høyt! Prosjektet heter «influenser i parterapi» og første influenser ut er Aurora Gude. Jeg er så glad for å ha henne og hennes kjæreste Haakon med. Jeg syns det er utrolig tøft gjort av dem! Vi kommer til å dele noe av denne prosessen sammen med dere og det som deles, er selvfølgelig godkjent for deling i vårt samarbeid.

 

På onsdag hadde vi online parterapi. Det ble snakket litt om deres forventninger, hvordan de opplever hverdagen og deres ulikheter. Hvordan de oppfatter seg selv og hverandre.

Vi var litt innom kjærlighetsspråk og deres behov. Vi reiste også tilbake i tid gjennom en øvelse, tilbake til gode minner fra starten av parforholdet. Her sa de at de kunne kjenne på gode følelser som dukket opp.

De har nå startet å jobbe med kommunikasjon, slik at de kan øve på å lytte og anerkjenne hverandre. Gi hverandre plass.

Neste gang har vi egenterapi der de får en konsultasjon alene sammen med meg der det kun skal handle om dem selv.

Dette for å forstå seg selv enda bedre.

 

Du kan delta i normalisering av parterapi ved å dele saken eller kontakte meg <3

 

Instagram: kjaerlighetsterapeuten

Nettside: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com

Hilsen Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten, par og samtaleterapeut.

Gimleklinikken i Oslo

 

Tror du gresset er grønnest på den andre siden?

 

 

Koronasamliv: Dette er viktig å huske på nå:

Samliv er ingen spøk og i disse tider så kan det være ekstra tøft for mange.

Se for deg at du har en potteplante i vinduet. Hva vil skje med den når du glemmer å vanne den? Den bli tørr ikke sant? Og hva hvis du glemmer å vanne den over lengre tid? Den står uten dagslys og får ikke stell eller vann. Den vil visne, ikke sant? 

Så prøver du kanskje å redde potteplanten, du setter den i vinduet og heller på med vann. Noen ganger går det, andre ganger er det for sent. 

Så kaster du da denne planten og kjøper en ny etterhvert. I starten så vannes den jevnlig, men så begynner du å glemme det igjen. Hva vil skje da? 

Det samme som siste, ikke sant? Den neste potteplanten vil også visne uten vann og stell. 

 

💚 -Og slik er det også med samlivet! Gresset er grønnest der du vanner det. Det er ikke sikkert at det blir bedre i neste relasjon. Kanskje, kanskje ikke… Jeg vet at mange har lyst å gi opp nå eller bare holder sammen av praktiske grunner. Det kan bli bedre…

Som jeg skrev tidligere, går halvparten fra hverandre i Norge. Dette betyr at fokus på vårt samliv er utrolig viktig! Og spesielt nå! Jeg snakker med par i terapien som ikke åpner opp så lett for hverandre. De holder mye inne, men så kommer alt som en bombe når det sprekker. – Eller så snakkes det ikke i det hele tatt, og avstanden dere imellom blir bare større og større. Dere lever i for forskjellige verdener. 

 

Føler du deg ensom i din relasjon, snakk sammen. Sett av tid til en rolig samtale, før dere legger dere. Mange kvinner jeg snakker med åpner gjerne opp ved leggetid. Dette kan være slitsomt for din partner om vedkommende er trett og bare vil sove. Da er det ikke sikkert at det du sier vil bli mottatt slik det er ment.

Fungere ikke kommunikasjonen, låser det seg fast, inkluder en ekstern. Mange psykologer og parterapeuter kan tilby videokonsultasjon i disse tider. Mange av oss kan også tilby lynkurs innenfor dialog og relasjon. 

 

 

Beste hilsen,

 

Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten, par og samtaleterapeut.

Følg meg på Instagram her: https://www.instagram.com/kjaerlighetsterapeuten/

Kontakt meg: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com

Dette må regjeringen gjøre nå, det haster!

Kjære Regjeringen og Det Norske Kongehus

 

Da ble det en ny runde med nedstengning som innebærer mindre sosialisering og kontakt med andre mennesker i det Norske samfunn. Nå er folk slitne så hva kan vi gjøre for å holde håp og mot oppe? 

 

Hele denne koroasituasjonen tærer på: 

Parforholdet 

Familielivet

Singellivet

Og ikke minst, det tærer det på den psykiske helse for mange! 

Gikk vi ikke inn i det nye året med stor forståelse og fokus på at den psykisk helsen er utrolig viktig? Vi er jo bare mennesker og med hardt press og høye krav i en runde nr 2, så står nå hele samfunnet i fare. 

 

Finansdepartementet ber om ekstra økonomisk belastning for de som søker hjelp med helseutfordringer fom 01.01.21. Det betyr at det blir pålagt 25 % mva på komplementær og alternativ behandling, selv med statistikk hentet ut som tilsier at disse tjenestene bedrer mange liv! Dvs at mange som jobber innenfor psykisk helse og div terapeutisk arbeid blir tvunget til å sette opp prisene med 25 % fom neste år. Vårt folk sliter økonomisk nå og er det noe som ikke må bli dyrere, så er det samfunnsviktig arbeid som kan hjelpe folket i denne tøffe situasjonen vi står i. Dette blir alt for dyrt for mange og da blir også terskelen for å oppsøke hjelp større. – Og er ikke den stor nok fra før? 

 

Tale Maria Krohn Engvik, Helsesista og Mentalhelseungdom har også et opprop om at regjeringen nå må ta tak i den psykiske helse. De skriver i et #psyktærlig innlegg om at de er svært bekymret for hele den Norges befolkning. 

 

De skriver: 

«Vi trenger et statlig finansiert lavterskeltilbud som består av helsepersonell med kompetanse innen psykisk helse. Der alle som trenger, uavhengig hvor i landet de bor, alder, og uavhengig av tidligere sykdomshistorie, kan få et kortvarig tilbud fra 5-10 ganger med enten telefon eller video oppfølgning. Aller helst fysisk oppmøte der det er mulig, og da spesielt for de som bor alene og ikke har noen nærkontakter.»

 

For hva kan koronalivet gjøre med oss mennesker? Vi som jobber med samtaleterapi kan komme med utallige eksempler på det, men da blir dette et så alt for langt innlegg. Skilsmissestatistikken står også i fare for å øke. I fjor var den på 48 %. Hva blir den neste år, eller året etter? Ja, mange holder sammen for de må, men hvordan preger dette familelivet? Hvordan preger det barna? 

 

Dyrt økonomisk.

I følge økonom Endre Jo Reite fra Sparebank 1 i en artikkel fra Nettavisen, så koster det rundt 700.000,- å gå fra partneren sin, og hva koster det samfunnet totalt hvis 48 % skiller seg i løpet av ett år?

Hva koster det deg personlig fysisk og psykisk? Hva koster det barna og våre ungdommer? Noen ganger er det riktig å gå fra hverandre, det er det, men hva med de barna som bor hjemme med foreldre som ikke kommer seg ut av sine destruktive mønstre som kan være høylytt krangling, krenkelser, vold og straff? 

 

I hele år har jeg hjulpet par som sliter på hjemmefronten. Og mange som kommer til meg jobber i helsevesenet! De er utslitte og det tærer på parforholdet. Familiene trenger hjelp nå, single og par trenger også det. Og med et så stort økonomisk fall hos mange, så bør det innvilges støtte til å oppsøke hjelpe for ventelistene i den offentlige sektor er lang. Da trenger psykisk helse virkelig ikke koste mer! Øremerket midler spesielt til dette er viktig å få innvilget nå. Dette bør kunne brukes til psykolog, parterapeut, gestaltterapeut og så videre. Da blir terskelen lavere for å oppsøke hjelp. 

 

Og til sist vil jeg si til våre stortingspolitikere.

Dere har gjort en helt fantastisk jobb så langt. Jeg er stolt av å bo i Norge som står så stekt i denne stormen. Men med det ubevisste og underliggende, det som en ikke kan se, den psykiske helse, den har dere kraften i dere til å gjøre noe med, og dere bør gjøre det nå før samfunnet kollapser og presser frem flere psykiske og fysiske lidelser. Vi må ta symptomene på alvor  og det må gjøres nå! 

 

Og kjære følger. Del gjerne i kommentarfeltet nå mer enn noen gang og vis politikerne at det stemmer at det tærer på! Åpenhet for dette vil hjelpe samfunnet vårt et steg videre. 

 

Kilder:

https://www.psyktaerlig.no  https://www.ssb.no/ekteskap https://www.nettavisen.no/na24/slik-koster-samlivsbrudd-deg-700000-kroner/3423364978.html 

www.mvafribehandling.no https://www.psyktaerlig.no/post/smittevernstiltakene-gjør-oss-syke-regjeringen-værsågod-her-er-tiltaket-vi-trenger

 

 

 

© Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten, par og samtaleterapeut.

Instagram: https://www.instagram.com/kjaerlighetsterapeuten/

Kontakt meg: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com

 

 

#smittevern #tiltak #minhelsemittvalg #mentalhelse #nrk #debatt #psykisklidelse #bufdir #regjeringen #debatt #psykiskhelse #opprop #helsedirektoratet #parterapeut #parterapi #holdut #håp #familieliv #ekteskapsloven #skilsmisse #separasjon #gmn #helsesista #samlivsbrudd #krisehåndtering #foreldreansvar #samværsrett #formue #koronaliv #kjærlighetsterapeuten

Denne vinteren skal de gå i parterapi hos meg og dele om prosessen i offentligheten!

Vi utfordrer det Norske samfunnet!

Mange kan sikkert kjenne på forskjellige følelser i denne koronatiden.  For mange har hverdagen blitt totalt endret og jeg vet at mange har opplevd tap av arbeid, økonomi, sosialisering, festligheter og reiseliv. Dette kan absolutt påvirke parforholdet! Flere trenger også å tillære seg å være kjærester litt på nytt. Hvis kjærlighetsbegeret er tomt og frustrasjonen renner over, kan det være ekstra sårbart for parforholdet.

 

I dagens samfunn er det fortsatt mange par som vegrer seg over å dele med venner og familie at de går i parterapi. Flere par venter også for lenge. I 2019 lå skilsmissestatistikken på hele 48 %. Det disse tallene forteller oss er at det er normalt å gå fra hverandre. Nesten halvparten gjør det! Er det da ikke lurt å innføre normalisering av parterapi slik at flere velger å forebygge parforholdet sitt?

Jeg vet at løsningen er åpenhet. For åpenhet, skaper åpenhet. Åpenhet skaper også trygghet. Slik kan vi bryte tabuer og skape trender.

-Aurora er enig i at statistikken på 48 % er ganske høyt og hun ble overrasket over at så mange skiller seg i Norge.

Aurora Gude er kjent fra TV. Hun er influenser, YouTuber og blogger jevnlig. I 2014 vant hun realityserien Paradise Hotel og har senere deltatt i programmer som Charterfeber, Paradise Auditions og Camp Kulinaris. Hun og Haakon Lønner har vært sammen i fem år og er samboere. De bor sammen i Tønsberg og kjenner begge på at det kunne vært spennende å prøve parterapi for å se hvordan samlivet kunne utviklet seg. Aurora mener at de ikke er i noen stor krise, men at de vil se utvikling i parforholdet.

 

-Dette sier Aurora om hvorfor de ønsker å gå i parterapi hos meg:

 

«Vi er et par som har vært sammen en stund, og det kan føles som at det dukker opp mange spørsmål nå om veien videre, hvordan man får forholdet til å føles fullkomment og helt, hvordan ha motivasjon til å fortsette, og ikke minst avdekke våre problemområder som par, og hvordan ta tak i utfordringer uten å krangle – og i verste fall gi opp. Drømmen er å klare å finne tilbake til gnisten, og ikke minst lære mer om oss selv i forholdet og se og forstå den andre bedre. Ikke minst håper vi at problemer vi føler stagnerer kan nøstes opp i slik at vi kan jobbe utviklende i tiden fremover”

 

-Denne prosessen deles i sosiale medier. Det blir spennende å bli bedre kjent med dem og se hva jeg kan bidra med.

Følg med på instagram.

 

© Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten, par og samtaleterapeut.

Veileder for småbarnsforeldre og sexologstudent.

Instagram: https://www.instagram.com/kjaerlighetsterapeuten/

Kontakt meg: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com