Høsten kan bli bra for samlivet. Slik starter du:

Skulle du ønske du visste hva din kjære tenker på?

Noen ganger skulle vi kanskje ønske vi kunne lese tankene til vår kjære, men det går jo ikke. Det vi kan gjøre er å skape rom for mer åpenhet innenfor kommunikasjonen. Det som går mest igjen i parterapi er at folk flest ikke når helt frem til hverandre gjennom kommunikasjonen. Hvordan vår dialog er i parforholdet påvirker oss og våre handlinger.

 

John Gottman sier «Ved å vise din investering i forholdet viser du samtidig barna at de vokser opp med foreldre som er i et sunt og stabilt forhold. Barn lever av kjærligheten i et parforhold. Husk at de alltid vil etterligne dere»

Mye av dette handler om kommunikasjon.

 

Dette kan dere prøve sammen:

 

  1. Bestem dere for å være tolerant og tilstede for hverandre før praten.
  2. Sett ord på dine følelser. Snakk utfra «jeg form»
  3. Snakk om hvorfor dere tror dere har disse følelsene.
  4. Still åpne spørsmål.
  5. Utforsk «Fortell meg mer om..» « Jeg lytter..» «Vi har masse tid, ta den tiden du trenger…» «Hjelp meg å forstå…» «Jeg skjønner akkurat hva du mener..»
  6. Vis empati. Empati er når du viser forståelse og setter av tid til å lytte. Du trenger ikke komme med din mening eller råd, men du svarer på en måte som viser at du forstår og lytter til det som blir sagt. F. Eks «Jeg er på din side» «Dette høres fornuftig ut» «Jeg merker hvor fortvilet du er når du forteller dette»

 

 

På denne måten kan din partner føle seg anerkjent, elsket og akseptert. – Du blir mer kjent med partneren din fordi en vil skape en trygg arena for å åpne mer opp. Slik kan dere komme nærmere hverandre. Og husk, du trenger ikke være enig i alt som blir sagt, det handler ikke om det. På denne måten viser du respekt samtidig som dere bygger tillit – Dere lærer mer om hverandre noe som kan gjøre deres relasjon enda tryggere og spennende!

 

I høst er vi mer hjemme. Jeg liker å se på høsten som en tid der en kan starte med nye vaner. Så hva med å øve litt på kommunikasjonen?

 

© Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten

Par og samtaleterapeut.

Veileder for småbarnsforeldre og sexologstudent.

Instagram: https://www.instagram.com/kjaerlighetsterapeuten/

Kontakt meg: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com

Dette lengtet jeg lenge etter:

 

Denne høsten kan bli veldig bra for deg

Høsten kan være en mørketid eller starten på noe helt nytt i ditt liv. Slik jeg ser det kan du velge selv hvordan du vil at denne tiden skal bli. Mye av det vi forteller oss selv kan påvirke oss og hvordan vår dag blir. Hvordan vi starter dagen kan ha mye å gjøre med hvordan vi føler oss og hvilke valg vi tar.

 

Hva med å starte dagen hver morning med å si til deg selv:

 

❤️Du er bra!

❤️Du god nok!

❤️Du gjør så godt du kan!

 

Jeg oppfordrer også til å bruke den fine naturen vi har. Selv var jeg på Norefjell i helgen. Det var fantastisk å være med gode venner.

Det var terapi for sjelen å gå i fjellet. Frisk luft og stillhet gjennom helgen. Det gjør noe med oss mennesker å være i kontakt med naturen.  Trygghet, frihet, pusterom og pause. Ingen stress, press, krav og oppgaver. Vi mennesker kommer jo fra naturen, så blir blir det ikke litt som å komme hjem?

Sett av en dag i uken til å gå ut i naturen. Slå av mobilen, prøv å bare vær tilstede i nuet. Kommer tankene, så er det helt greit. Bare legg merke til at de kommer. Se hva som skjer og hvordan de fyller deg. Det er også viktig å være i bevegelse. Hjernen er veldig glad i det, faktisk mer enn hjernetrim.

-Slik kan du bli mer glad.

 

 

© Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten, par og samtaleterapeut.

Veileder for småbarnsforeldre og sexologstudent.

Kontakt meg: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com

Instagram: https://www.instagram.com/kjaerlighetsterapeuten/

At Norges største influencer er åpen om at de har vært i parterapi, det liker jeg godt

Takk til alle som deler at dere har vært i parterapi

For dere som ikke vet hvem jeg er, så jobber jeg som Kjærlighetsterapeuten. Jeg gir til dagelig terapi og veiledning til single og par. Dette skjer gjennom videokonsultasjon eller på Gimleklinikken i Oslo. Jeg kjemper mot parterapi-tabu og det gjør jeg gjennom åpenhet rundt tematikken. For visste du at hele 48 % skilte seg i Norge i fjor? I disse koronatider har jeg snakket med mange mennesker. Livet er ikke slik det en gang var å det kan skape uro og vanskeligheter i livet. Noen har det tøft i samlivet , andre oppover ensomhet eller står midt i ett brudd.

 

Det finnes en gammel ur- ide’ om at en kun skal oppsøke en parterapeut når en er i krise. Flere steder i USA er det helt normalt å gå i parterapi for å forebygge og blomstre i samlivet. – Også i Danmark og flere land.

Den nye ideen er at en kan bruke moderne parterapi til at en blir den beste utgaven av seg selv i samlivet. Selv om dere har det bra sammen, så har dere mye potensiale for utvikling. Som par eller enkeltperson kan en forebygge og blomstre enda mer hvis en sitter med gode verktøy til å møte det som kommer.

 

Vi går alle igjennom tøffe tider i løpet av livet. Hvordan vi møter det kan ha stor effekt på livet, positivt og negativt.  For hva skjer når vi er den beste utgaven av oss selv?

Hvis vi blir bedre kjent med våre behov, følelser, tanker og verdier, så kan det være berikende for ditt liv. Det kan gi en healende prosess på samlivet og alle de rundt deg. Se på det som helse. Hvis vi hele tiden forebygger helsen vår, hvilken effekt kan det da ha? Hvis nesten halvparten av den norske befolkning skiller seg, så betyr det at det normalt med brudd. Da er det lurt å forebygge og utvikle det en allerede har. For da har en virkelig prøvd.

 

I parterapi er det vanlig at en av partene i samlivet har vært misfornøyd over lengre tid. Noen ganger så lenge som to år! Det kan være ulik sexlyst, misnøye av av økonomisk fordeling, tillitsbrudd, liten tid sammen, ulik måte å kommunisere på, ja mange ulike tema som innebærer umøtte behov eller skuffelser. – Og hva skjer hvis vi som mennesker er misfornøyd med noe over lengre tid? Vi kan starte en ubevisst, emosjonell prosess der vi starter bruddprosessen inni oss. Så går det kanskje ett år, to år. Dere kommer i parterapi, så finner dere ut at en av dere faktisk allerede er ferdig. Det har rett og slett gått for lang tid.

Så ta det før det går for langt. Vi vet alle at det hjelper å snakke ut om hva vi tenker å føler.

 

I dag leste jeg en sak om at Sophie Elise Isachsen og hennes kjæreste Kasper Kristoffersen har gått i parterapi uten å være i en stor krise. https://www.minmote.no/?fbclid=IwAR07dcGC0Wyz7Od4XFWlF5tCTZR4p2VdrV0PJLJVGoB1COZTTbQSY4XHWSg#!/artikkel/24890633/sophie-elise-isachsen-og-kjaeresten-kasper-kristoffersen-vi-gaar-i-parterapi

Jeg beundrer dere som ønsker å utvikle det gode dere allerede har. Hvis flere par og familier gjør dette vil mange få det bedre sammen. Slik forebygger vi kjærlighetslivet. Det er viktigere nå, mer enn noen gang!

 

 

© Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten

Par og samtaleterapeut.

Veileder for småbarnsforeldre og sexologstudent.

Kontakt meg: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com

Instagram: https://www.instagram.com/kjaerlighetsterapeuten/

Har du nylig blitt singel? Dette hjelper

Nå er sesongen for brudd i full gang

Høsten er en mørketid for mange par og allerede er det mange som har blitt single eller oppsøker parterapi for å få hjelp. Et brudd kan føre til kraftig kjærlighetssorg. Det er noe av det vondeste en kan oppleve i løpet av livet, opptil flere ganger.

Mange er nå i denne sorgprosessen eller står å vipper mellom brudd eller reparasjon. Høsten er sesong for å tenke, det er også mer innetid og derfor ønsker jeg skrive noen råd. Når du havner i brudd, står du midt i en krise.

(Kjenner du noen som står i dette, del gjerne videre slik at flere kan få nytteverdi av rådene.)

Krise, hva er det? Krise er en plutselig forandring som oppstår uventet som en ofte ikke kan løse der å da. Vår reaksjon til krise kan være sjokk eller oppgitthet. Dette kan komme ved dødsfall, brudd, sykdom, tap av økonomi eller annet. Hvis du opplever at det er vanskelig å tilpasse seg den plutselige forandringen, er du ikke alene. Du skal nå gjennom en sorgprosess der det kan være lurt å tillate seg å sørge slik at du kommer deg videre i livet. Da handler det ikke bare om å flytte bena, men gå gjennom prosessen mentalt også.

Ifølge psykoanalytikeren Erik H. Erikson (1902-1994) går vi mennesker gjennom psykososiale stadier som jeg liker å kalle for våre 8 livskriser. Dette handler om konflikter og behov som former vår personlighet, fra fødsel til alderdom. Dette handler om hvordan vi mennesker berøres av det kommer. Vår ytre og indre-påvirkning, har mye med å gjøre hvor vi havner i oss selv. Det jeg tenker om det, er at vi mennesker omgås forskjellige type mennesker i løpet av livet. Noen av oss har en eller annen gang opplevd å ha en sosial påvirkning som ikke har vært til det beste oss. Dette kan kanskje ha vært en omsorgsperson eller en tidligere partner? Uansett så oppstår det en tilknytning som gjør at vi danner en relasjon som blir et bånd. Det er dette båndet som holder oss sammen. Et brudd er en situasjon der dette båndet klippes, og det kan være tøft.  Det er da nå ekstra viktig å vare på deg selv, men det er ikke alltid så lett.  En måte å gjøre det på er:

 

✔️Råd: ⠀⠀

⠀⠀

  1. Få i deg næring og lad opp via søvn, mat og frisk luft. Selv om det føles meningsløst, er litt mer bedre enn veldig lite. Det vil hjelpe deg å håndtere situasjonen⠀

  2. Tenk over hva som gleder deg. Sett av tid til disse tingene.

  3. Flere skammer seg over å sørge. Å sørge er en menneskelig prosess som har en healende effekt på deg i ettertid. Når vi lukker en før, åpnes også en annen. ⠀

  4. Snakk gjerne også med noen i lignende situasjon. Det å speile seg i en annen, kan være pleiende. ⠀⠀

  5. Prøv å hold deg aktiv og få på plass rutiner når du er klar. ⠀⠀

  6. Skriv dagbok, slipp til tårer, sinne, tren, hør på musikk, mediter, se filmer, slipp til følelsene å gi dem plass. ⠀⠀

  7. Har du barn, spør om hjelp eller søk hjelp for avlastning. Snakk med barna. De lærer nå at å sørge er en del av de vanskelige tingene ved å være menneske. -Og de blir en del av denne prosessen. ⠀

  8. Kontakt en person innenfor helsevesenet om sorgen blir for tung å bære. ⠀⠀

⠀⠀

❤ Å bearbeide, healer oss. Ved å bearbeide vil du etterhvert kunne akseptere situasjonen mer og mer.  Nytt mål og drømmer vil igjen bli til liv. Gjennom tårer, vesker du hjertet ditt og du kan igjen oppleve kjærlighet når tiden er riktig. ⠀

 

Kilde: Personlighedspsykologi, Preben Bertelsen,

Helsenorge.no

Mange klemmer fra @kjaerlighetsterapeuten

 

© Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten

Par og samtaleterapeut.

Veileder for småbarnsforeldre og sexologstudent.

Kontakt meg: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com

Instagram: https://www.instagram.com/kjaerlighetsterapeuten/