Er du redd for samlivsbrudd i sommerferien?

Foto: Hans A.S

Koronasommer for par med Kjærlighetsterapeuten

Kjære familier og par! Sommerferien er i full gang. For ikke lenge siden var jeg med i en sak på TV2.no Nyhetene der jeg ga noen råd til par og barnefamilier. Det er mange som risikerer at ferien ender med brudd i år. Korona har vært tøff for utrolig mange og konsekvensene vil vi nå merke fremover. I en tid som korona, måtte hele Norge omstille seg og flere enn du aner har kanskje lagrede skuffelser, umøtte behov eller lengsler som nå begynner å tære på forholdet. Kjærlighetsbegeret kan begynne å gå tomt, selv om en koser seg på ferie. Høytider og ferier er faktisk høysesong for brudd konflikter og etter dette året, tror jeg tallene vil øke. I 2019 var det 19 855 som giftet seg, mens 9 609 skilte seg. Det er nesten halvparten og det disse tallene sier, er at det å gå fra hverandre har blitt normalt her i Norge. 

Som parterapeut ønsker jeg å dele noen av de samme rådene jeg ga i TV2 saken om hva dere kan gjøre for å få det bedre sammen i sommer. Det handler faktisk mye om god kommunikasjon og annerkjennelse. Det er håp. 

 

Her er mine 7 råd: 

1. Ta koronasamtalen! Dette for å kartlegge udekkede behov og lengsler som kan ha tæret på over tid. Hvilke tanker og følelser har oppslått i koronatiden og i forhold til forventninger vi har hatt til hverandre? Bli enig om at den ene skal få snakke ut, og du lytter. Still åpne spørsmål og vær 100 % til stede. Selv om du føler du har dårlig samvittighet for noe, prøv å ikke gå i selvforsvar. Dette kan lukke døra. Lytt og vær tilstede. 

2. Si gjerne «Det gir mening at du føler det slik» «Jeg ser at dette er vanskelig for deg» Speil din partner. Anerkjenn de tanker og følelser som kommer. La frustrasjon og skuffelser komme. 

3. Nå føler din partner seg mest sannsynlig hørt og forstått. Da kan dere bytte på. 

4. Nå, hvordan føles det? Kjennes det ikke godt å være 100 % tilstede og legge alle kortene på bordet uten å krangle eller stenge av? Nå er mulighetene mange. Nå kan dere sammen finne en vei. 

5. Timeout. Obs! Noen ganger så kan temperament eller stemmingen stige. Det som skjer da er at vi inntreffer vårt alarmberedskap som gjør at vi får det vanskelig med å kontrollere våre handlinger i situasjonen som du er i. Da anbefaler jeg å ta en «timeout» Lag en regel på at dere tar 30 min pause. Gå ut av rommet og snakk sammen etterpå. 

6. Prøv å få gjort opp før dere skal legge dere. Det gjør så vondt for dere begge med uoppgjorte konflikter. God søvn får en heller ikke. 

7.  Leggetid- øvelse. Legg dere mot hverandre og si tre ting hver som du er takknemlig for ved din partner. 

 

Vedlikehold av samlivet

Kommunikasjon er utrolig viktig. Blir dere obs på å dele det dere grubler på, før det bryter ut i full krangel, vil dere kunne merke forskjell på hvordan samlivet utvikler seg. Å bedre kommunikasjon, kan også gi et bedre sexliv. 

Husk. En trenger ikke være enig i det som blir sagt når dere kommuniserer på denne måten, men du kan likevel anerkjenne følelsene til din partner. Det kan gjøre at en åpner opp for hva en egentlig mener og føler. For hva skjer nå du selv føler deg sett og hørt? Piggene forsvinner, gjør de ikke? 

Lykke til med koronasamtalen. Skulle det bli for vanskelig, så anbefaler jeg at dere kontakter en terapeut som kan hjelpe dere. 

Her er flere tips i TV 2 saken for dere som vil lese den: https://www.tv2.no/a/11489102/

Ha en god sommer videre! 

Hilsen Camilla, Kjærlighetsterapeuten <3 

Slik kan du vekke spenning og skape nysgjerrighet for hverandre i sommer gjennom samtale!

Jeg har stor glede av Fuelbox i sommerferien! 

Jeg er Kjærlighetsterapeuten og brenner for tema som samliv, singelliv, sex og psykisk helse. Jeg kommer til å skrive mye om disse tema fremover i håp om å kunne inspirere og motivere til å ta vare på deg selv -og kjærligheten. 

Vi er midt i bilferien vår. Dette året ble planene annerledes på grunn av korona, men vi koser oss likevel. Korona har påvirket mange familier og en skal ikke legge skjul på at en kanskje sitter med mange tanker og følelser inne oss. 

Jeg fikk prøve ut en Fuelbox for par nå i sommer og tok den med meg på ferien vår. Vi kjører gjennom Norge og sover forskjellige steder. Det lengste stoppet har vært er i Haugesund der jeg har mine røtter fra. Vi har også hatt sovestopp i Sandefjord, Kristiansund og Sandve. Ferien er fantastisk og langt fra over, men jeg ønsker å dele med dere hva Fuelbox er, ettersom jeg virkelig kan stå inne for hvor bra det er! 

Vi er småbarnsforeldre og har en datter på litt over to år. Dere som har barn selv kan sikkert huske hvordan de første årene er. Det går mye i rutiner og primærbehov, selv om det er en helt fantastisk tid! I denne tiden er den gode samtalen særdeles viktig for forholdet. Dere som følger meg på Instagram har nok lest mye om det jeg har skrevet nå i koronatiden. Mange par sitter kanskje med mye på hjertet etter denne tiden og kommunikasjon er fortsatt utrolig viktig!

Fuelbox er liten og lett å ta med seg i bag og i håndvesken. Den består av 10 ulike kategorier. Den inneholder spørsmål om kjærlighet, romantikk, karriere, meninger, holdninger og verdier. -Og mange fler. Når du trekker et kort setter du i gang en samtaleprosess mellom dere. Dere stiller åpne spørsmål og går i dybden av spørsmålene med oppfølgingsspørsmål. Kanskje vekker svarene noe frem i deg, eller kanskje tennes en spenning mellom dere? Kanskje får du svar på noe du selv ikke var klar over? Kanskje noe om deg selv du selv ikke hadde tenkt over? Selv fikk jeg svar på mye jeg ikke visste etter 6 år sammen som par. Jeg ble veldig nysgjerrig og ville bare vite enda mer! 

Vi har brukt Fuelbox i bilen, i telt, hotell og hostel. Vi syns det er utrolig gøy! Det er underholdene, enkelt å ta frem og spennende. Tenk deg tilbake til deres første dating tid. Da er vi nysgjerrige og interessert i hva den andre har å si nesten hele tiden. Vi går mer i dybden når vi blir kjent. Sannheten er at vi kan lære nye ting om hverandre hele livet, og det kan vi gjøre med Fuelbox!

Hvorfor er den gode samtalen viktig for parforholdet? 

  • Mennesker har behov for å bli sett, hørt og verdsatt. Spesielt av vår partner!
  • Når vi viser interesse, nysgjerrighet og er engasjert i vår partner, holder det liv i forholdet. Vi blir påminnet det vi har sammen og kan bygge sterkere grunnmur.
  • Gjennom den gode samtalen kan en reflektere over livet på mange forskjellige plan. Dette kan bidra til at vi vet hvor vi er i livet.
  • Gjennom den gode samtalen kan du også bli bevisst over hva personlig uviktig er for deg og hvorfor det er så viktig. Dere kan også formidle behov om dette slik at dere kan vokse individuelt – og sammen.
  • I alle parforhold er det utfordringer og temaer som kan være vanskelige og ta opp, eller snakke om. Gjennom åpne spørsmål kan dere sette i gang samtalen.

Jeg kan virkelig stå for at Fuelbox er noe alle bør prøve! Selv kommer jeg nok til å slå av tven hjemme fremover og ta frem denne innimellom. 

Det er så enkelt å få ta i Fuelbox. Og jeg er kjempe glad over å kunne gi deg denne rabattkoden: kjærlighet100 slik at du får 100,- i rabatt på alle bokser. Fuelbox får du tak i her 

Obs! Denne koden varer kun i en uke som er fom i dag fredag 17.07 – fredag 24.07.20

*Dette er en kjempe fin gave til ditt samliv, dine foreldre, barna, babyshower, bryllupsgave, bursdagsgave til en venn, besteforeldre og ikke minst, til deg selv. De har Fuelbox for: Par, familie, venner, barn, eldre, ungdom og mange fler! 

Som John Gottman sier “Gresset er grønnest der du vanner det” 

HA EN RIKTIG GOD SOMMER VIDERE og lykke til med den gode samtalen! 

Hilsen Camilla J. J. Sørensen, Parterapeut

KJÆRLIGHETSTERAPEUTEN <3 

#reklame #rabatt #fuelbox #par #kjærlighetsterapeuten #sommer #sommerferie #biltur #telt #hotell #familieliv

Kilder, fakta og inspirasjon fra: Fuelbox og Camilla J.J.S

Kjærlighetsterapeuten flytter inn på Blogg.no

 

Hei! For deg som ikke kjenner til meg, så er jeg Kjærlighetsterapeuten. Jeg heter Camilla, er fra Haugesund og bor i Oslo. Jeg er småbarnsmamma og gift. Jeg har flere utdannelser bak meg, men har alltid visst at jeg kom til å jobbe med sex og samliv en eller annen gang.  Jeg har dansk utdannelse i parterapi og jobber som par og samtaleterapeut –og det på en litt annen måte enn mange andre. Jeg jobber online, altså på nett. Holder foredrag og deltar i podcaster. Min tid ved siden av å ha klienter, skriver jeg mye om kjærlighet, dating og livets utfordringer. Blant annet har det vært publisert noen saker om det på Side2.no og Klikk.no. Med tiden skal jeg også bli sexolog. Jeg jobber selvstendig via Kjærlighetsterapeuten og har flere samarbeid som jeg vil skrive mer om i senere innlegg. 

Hvorfor jobber jeg som jeg gjør? Jeg jobber på nett og bruker åpne plattformer for å formidle kunnskapen jeg sitter med. Jeg elsker å skrive og ønsker å inspirere og motivere deg til å stå i den stormen som vil komme opptil flere ganger i løpet av livet. Visste du at det nå er helt normalt å gå fra hverandre, og at nesten halvparten av alle som gifter seg, skiller seg hvert eneste år i Norge? De fleste oppsøker hjelp når det nesten er for sent. Jeg har sittet med flere par som skulle kommet til meg for lenge siden. For sannheten er at hvis en kommer for sent, så kan det også være for sent. Dessverre skjer dette ifølge statistikken altfor ofte. Mange brudd er også nødvendige for å få et bedre liv. Ikke alle klarer å leve sammen eller har godt av hverandre, men jeg tror at ved å ha riktig fokus, så vil kanskje flere par ha det bedre sammen. 

Så hva kan parterapi gjøre for deg? Jeg ønsker å formidle viktigheten av hverdagsromantikk og det å ha fokus på samlivet. Alle ønsker å bli sett og hørt, og måten vi behandler hverandre på har stor innvirkning på forholdet. På samme måte som vi forebygger vår egen helse og karriere, kan vi forebygge livet sammen med en partner. For visste du at et sunt kjærlighetsliv påvirker din helse positivt? Ditt kjærlighets- og seksuale liv ER en stor del av din helse. Våre tanker og bekymringer kan gjøre oss syke. Har du det ikke bra der du er i ditt parforhold, kan det oppstå prosesser inni deg som resulterer i at du heller ikke har det bra fysisk eller psykisk med deg selv.

Visste du at: 

·       Vi tenker alt fra 1200-1400 ord i minuttet. Er vi på et dårlig sted over tid, vil våre automatiske tanker gjøre at vi tror på disse tankene. Til slutt går det bare fortere og fortere, ordene blir flere og ender opp med å bli vår virkelighet. Vi tenker mye og snakker mindre. Derfor er kommunikasjon så viktig. Formidle disse bekymringene, behovene, tankene, følelsene og lengslene som vi sitter med. 

·       Snakker vi med hverandre på en måte som er hensiktsmessig før tankene tar oss et sted der vi kjenner på hamrende hjertebank, kan vi snu vårt mønster som kan føre til destruktive handlinger, før det går for langt. Denne hjertebanken kalles alarmberedskap. Når dette treffer inn, går vi fort inn i et automatisk reaksjonsmønster som vi har tillært oss. Vi kan trekke oss unna, bli sinte, stenge av eller krenke hverandre. Jeg kan bistå med å snu dette mønsteret. Bare det å bli bevisst over det, kan gjøre mye.

·       Forebygging krever kunnskap. Kunnskap om seg selv, sin partner og hvem dere er sammen som par. Hvilket par er dere og hvem vil dere være? Det må også en hel del motivasjon til for å jobbe for samlivet når det er på det tøffeste.

Mammalivet. Som jeg tidligere nevnte er jeg mamma og jeg elsker det! Jeg har en datter som liker å bli lest til på senga hver kveld. Hun elsker de klassiske Disney, prinsesse eventyrene! Plutselig en dag slo det meg at jeg satt og leste -og lærte henne at når vi gifter oss, lever vi lykkelig i alle våre dager -og så lukker vi boka.  Vi avslutter med at vi lever lykkelige i alle våre dager når vi leser disse eventyrene. Dette er koselige eventyr, og jeg innså straks at jeg selv som liten også leste alle disse eventyrene. Nå mener jeg ikke at det skal være forbudt å lese disse eventyrene, tvert imot. Men jeg er nå enda mer bevist på hvor viktig årene 0-7 er for henne, og hvordan opplevelse -og følelsesregisteret hennes dannes i denne perioden påvirker livet hennes senere. Hun må lære at det handler om mer enn å bare leve lykkelig i alle sine dager. Dette vil ha noe å si for hva kjærlighet er for henne  senere i livet. Måten vi er mot hverandre -og hva vi leser, har noe å si for henne.

For du tenkt over hva ditt kjærlighetsbilde er? Vi lever i et samfunn med eventyr som avsluttes med “de levde lykkelige i alle sine dager” Tror du det ligger underbevisst hos deg at det egentlig skal være slik? For er det egentlig slik? Nei, det er jo ikke det. Vi er mennesker og vi feiler. Snakker du med din bestemor, mor, far eller onkel, så vil det kunne komme frem en hel del. Jeg liker å bruke samliv metaforisk. Se for deg været. Det er sol, regn, overskyet, lyn og torden. Været har alle typer nedbør. Slik er det med samlivet også. det går opp og ned. Forskjellen her er bare at DU sitter med en stor kraft i deg. Mye av det som skjer i vårt liv, er utenfor vår kontroll. Men hvordan vi forholder oss til det som skjer, vi kunne påvirke våre følelser og tanker. 

Så hva er online terapi? Jeg snakker med deg der du er via nett. Det vil si at du/dere kan snakke med meg fra stua, på reise eller kontoret gjennom videosamtale. Vi lever i 2020 og jeg mener at vi fagpersoner må tenke litt fremover når det kommer til hvordan vi formidler. Vi er kommet så langt i samfunnet, og det finnes mange ulike plattformer vi kan kan vi delta på, for å nå ut til flere. Og ifølge statistikken, kan det være lurt at vi er overalt for å gå mot tabu for parterapi. 

Jeg ønsker å ufarliggjøre det slik at du kan tørre å fortelle din bestemor at det var noen som hjalp dere i deres tøffe tid. Eller til deres barn når de blir eldre. Når vi fjerner tabu, kan forebyggingen starte helt fra bunn. På denne måten kan vi også lære våre barn at det følger med en hel del mer enn å bare vise hverandre kjærlighet. De kan lære om relasjon og dialog på en helt annen måte når vi selv sitter med kunnskapen. De ser hvordan vi behandler hverandre og de gjør som sine foreldre. Flere jeg snakker med i terapien sier at de hørte foreldrene krangle da de var barn, men de færreste så at de ba om unnskyldning. Det viktigste vi må lære dem nå er at vi kan tilgi hverandre og være ydmyke…Vi må starte der. La dem observere at vi sier unnskyld og blir venner igjen. Har du noen gang tenkt over dette og hva det evt kan gjøre med deg?

Andre plattformer. Jeg har lenge hatt blogg via min nettside og driver Instagram kontoen https://www.instagram.com/kjaerlighetsterapeuten/. 

I et samarbeid med Egmont og Blogg.no, starter jeg nå å blogge her fremover og på mandag 13. Juli svarer jeg alle som evt måtte ha noen spørsmål om samliv eller singelliv. Du kan gå inn på min Instagram konto og sende meg en melding allerede nå eller sende mail på [email protected] Er du i en situasjon der du trenger noen å snakke med nå, så er jeg her for omsorg og støtte. 

Jeg gleder meg til å blogge mer her fremover og kan love dere mange spennende temaer i sommer!

Ha en riktig god sommer så lenge og husk; Du er viktig, tar du vare på deg selv, vil du kunne gi mer av deg selv til andre <3

Foto: Hans M.S