Dette må regjeringen gjøre nå, det haster!

Kjære Regjeringen og Det Norske Kongehus

 

Da ble det en ny runde med nedstengning som innebærer mindre sosialisering og kontakt med andre mennesker i det Norske samfunn. Nå er folk slitne så hva kan vi gjøre for å holde håp og mot oppe? 

 

Hele denne koroasituasjonen tærer på: 

Parforholdet 

Familielivet

Singellivet

Og ikke minst, det tærer det på den psykiske helse for mange! 

Gikk vi ikke inn i det nye året med stor forståelse og fokus på at den psykisk helsen er utrolig viktig? Vi er jo bare mennesker og med hardt press og høye krav i en runde nr 2, så står nå hele samfunnet i fare. 

 

Finansdepartementet ber om ekstra økonomisk belastning for de som søker hjelp med helseutfordringer fom 01.01.21. Det betyr at det blir pålagt 25 % mva på komplementær og alternativ behandling, selv med statistikk hentet ut som tilsier at disse tjenestene bedrer mange liv! Dvs at mange som jobber innenfor psykisk helse og div terapeutisk arbeid blir tvunget til å sette opp prisene med 25 % fom neste år. Vårt folk sliter økonomisk nå og er det noe som ikke må bli dyrere, så er det samfunnsviktig arbeid som kan hjelpe folket i denne tøffe situasjonen vi står i. Dette blir alt for dyrt for mange og da blir også terskelen for å oppsøke hjelp større. – Og er ikke den stor nok fra før? 

 

Tale Maria Krohn Engvik, Helsesista og Mentalhelseungdom har også et opprop om at regjeringen nå må ta tak i den psykiske helse. De skriver i et #psyktærlig innlegg om at de er svært bekymret for hele den Norges befolkning. 

 

De skriver: 

«Vi trenger et statlig finansiert lavterskeltilbud som består av helsepersonell med kompetanse innen psykisk helse. Der alle som trenger, uavhengig hvor i landet de bor, alder, og uavhengig av tidligere sykdomshistorie, kan få et kortvarig tilbud fra 5-10 ganger med enten telefon eller video oppfølgning. Aller helst fysisk oppmøte der det er mulig, og da spesielt for de som bor alene og ikke har noen nærkontakter.»

 

For hva kan koronalivet gjøre med oss mennesker? Vi som jobber med samtaleterapi kan komme med utallige eksempler på det, men da blir dette et så alt for langt innlegg. Skilsmissestatistikken står også i fare for å øke. I fjor var den på 48 %. Hva blir den neste år, eller året etter? Ja, mange holder sammen for de må, men hvordan preger dette familelivet? Hvordan preger det barna? 

 

Dyrt økonomisk.

I følge økonom Endre Jo Reite fra Sparebank 1 i en artikkel fra Nettavisen, så koster det rundt 700.000,- å gå fra partneren sin, og hva koster det samfunnet totalt hvis 48 % skiller seg i løpet av ett år?

Hva koster det deg personlig fysisk og psykisk? Hva koster det barna og våre ungdommer? Noen ganger er det riktig å gå fra hverandre, det er det, men hva med de barna som bor hjemme med foreldre som ikke kommer seg ut av sine destruktive mønstre som kan være høylytt krangling, krenkelser, vold og straff? 

 

I hele år har jeg hjulpet par som sliter på hjemmefronten. Og mange som kommer til meg jobber i helsevesenet! De er utslitte og det tærer på parforholdet. Familiene trenger hjelp nå, single og par trenger også det. Og med et så stort økonomisk fall hos mange, så bør det innvilges støtte til å oppsøke hjelpe for ventelistene i den offentlige sektor er lang. Da trenger psykisk helse virkelig ikke koste mer! Øremerket midler spesielt til dette er viktig å få innvilget nå. Dette bør kunne brukes til psykolog, parterapeut, gestaltterapeut og så videre. Da blir terskelen lavere for å oppsøke hjelp. 

 

Og til sist vil jeg si til våre stortingspolitikere.

Dere har gjort en helt fantastisk jobb så langt. Jeg er stolt av å bo i Norge som står så stekt i denne stormen. Men med det ubevisste og underliggende, det som en ikke kan se, den psykiske helse, den har dere kraften i dere til å gjøre noe med, og dere bør gjøre det nå før samfunnet kollapser og presser frem flere psykiske og fysiske lidelser. Vi må ta symptomene på alvor  og det må gjøres nå! 

 

Og kjære følger. Del gjerne i kommentarfeltet nå mer enn noen gang og vis politikerne at det stemmer at det tærer på! Åpenhet for dette vil hjelpe samfunnet vårt et steg videre. 

 

Kilder:

https://www.psyktaerlig.no  https://www.ssb.no/ekteskap https://www.nettavisen.no/na24/slik-koster-samlivsbrudd-deg-700000-kroner/3423364978.html 

www.mvafribehandling.no https://www.psyktaerlig.no/post/smittevernstiltakene-gjør-oss-syke-regjeringen-værsågod-her-er-tiltaket-vi-trenger

 

 

 

© Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten, par og samtaleterapeut.

Instagram: https://www.instagram.com/kjaerlighetsterapeuten/

Kontakt meg: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com

 

 

#smittevern #tiltak #minhelsemittvalg #mentalhelse #nrk #debatt #psykisklidelse #bufdir #regjeringen #debatt #psykiskhelse #opprop #helsedirektoratet #parterapeut #parterapi #holdut #håp #familieliv #ekteskapsloven #skilsmisse #separasjon #gmn #helsesista #samlivsbrudd #krisehåndtering #foreldreansvar #samværsrett #formue #koronaliv #kjærlighetsterapeuten

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg