Slik kan du ta vare på deg selv og ditt samliv i koronatiden.

Mange hadde kanskje sett for seg å komme raskere tilbake til hverdagen enn det som nå skjer?

I hele år har jeg hjulpet mange par og single gjennom koronapandemien. Det har vært ulike tematikker og for mange har pandemien gått hardt utover forholdet. Akkurat når vi trodde livet skulle bli normalt igjen, så snur det plutselig! Dette har fått meg til å tenke. Kanskje vi må se på denne situasjonen som en del av den normale hverdagen. Innse at vi må passe oss for korona i lang tid fremover. Vi må ta nødvendige hensyn, ikke bare for oss selv, men først og fremst for våre medmennesker. Denne sykdommen er usynlig, så vi vet ikke hvem som har den.

Familiene må stå sammen og passe ekstra godt på hverandre nå. Vi mennesker er skapt for å være i kontakt med andre, så det å bli frarøvet denne kontakten kan være vanskelig for mange. Skuffelse og følelsen av tap kan gjøre at vi nå vil kjenne på utfordringer i samlivet.  Det å passe på seg selv først, gjør det lettere å ta vare på de rundt deg. Om det ikke er så mye tid å ta av, sett av litt tid.

Her er noe du kan tenke over:

 

    1. Hva har beroligende effekt og positiv innvirkning på deg i ditt liv?

    2. Det er viktig at vi setter forventningene litt ned til hvor mye vi faktisk kan få gjort fra hjemmekontor eller annet du driver med. Derfor kan det være viktig med en plan for å strukturere uken og hverdagen. Dette kan gjøre forventningene mer realistiske og presset mindre for deg, din familie og andre plikter.

    3. Ikke alle bor sammen med noen og mange trives også alene. Livet kan berikes med det som en kanskje ikke hadde så mye tid til før? Hva med å gjøre hverdagen mer kreativ? Hva med å lese en god bok, høre lydbok eller kanskje skrive en egen bok? Male stua, om-møblere, lage fotoalbum eller rydde boden? Eller ta et online kurs og lære noe du alltid har hatt lyst til å lære? Personlig utvikling er givende for de fleste.

    4. Rutiner er også viktig. Ta den dusjen, spis den frokosten, gå den turen, sykle eller jogge. Det er også flere treningssenter som tilbyr online trening om du ikke er på senteret nå. Disse rutinene er utrolig viktig for at vi skal holde vår psykiske og fysiske helse oppe. Pynt deg gjerne litt hver dag, pynt deg for deg selv!

    5. Mat og søvn er viktig. Spis sundt så godt det tar seg gjøre. Bær kan fryses. Hva med å utforske litt med smoothie og noe annet godt? Hvis vi er kreative er det mange ting vi kan fylle tiden med når det gjelder matlaging.  Nå er tiden inne for å utforske og være ekstra kreativ i hverdagen.

 

Korona samlivstips:

Gi hverandre en lang klem, send en ekstra melding, gi ros og anerkjennelse. Er dere begge irriterte, hva med å overraske den andre med å inngå fred først, selv om det kanskje pleier å være omvendt? Innrøm feil og si unnskyld. Si hva du har behov for, gi hverandre alenetid og avlast hverandre. Dette blir ekstra viktig om dere går tett oppi hverandre. Sett opp denne planen for dagene som kommer. Lag gjerne også en økonomiplan og se om dere kan kutte noen kostnader slik at dere kan sette av litt penger i tiden som kommer. Ta gjerne barna med i planleggingen, samarbeid om husarbeid og matlagingen.

Sex og intimitet

I en litt annerledes hverdag, så kan sex og intimitet bli satt i bakerste rekke. Gjelder dette dere, så er dette helt normalt. Hva hvis prioriteringen er å bare være nær hverandre? Legg dere samtidig om kveldene, ligg tett i tett. Gjerne i skje. Avtal at dere ikke får lov å ha sex på 2 uker, men den nærheten skal dere ha likevel. Se hva som skjer.

Uke to kan dere begynne å pirre hverandre litt. Re opp sengen og gjør det ekstra koselig. Nyt hverandre om begge ønsker det.

Ved siden av dette kan dere prøve positivt vorspiel. Dvs å ta den oppvasken når det ikke er din tur, avlast når du egentlig ikke orker, si at din partner er nydelig eller kjekk når en ser trøtt og sliten ut. Still åpne spørsmål når din partner åpner for sin frustrasjon. Vis at du er der og ønsker å lytte. Vær empatiske så godt det tar seg gjøre for hverandre.

Alle disse småtingene i hverdagen kan bidra til at det kan bli mer nærhet og ømhet i forholdet. Og det viktigste av alt. Vær forberedt på -og aksepter at det vil bli utløp for mer følelser enn før. ❤ Støtt hverandre, det er greit å føle. Nå er vi i en tid vi trenger en god dose med forståelse, tålmodighet og kjærlighet.

Blir dette for vanskelig

Noen parforhold sliter litt ekstra nå. Er du fortsatt permittert og trodde du skulle komme tilbake i jobb? Må du begynne å søke jobber igjen? Uansett hvilken situasjon du er i så kan det være bekymringer, frykt, stress, følelser og tanker som preger deg. Du er ikke alene. Hvis vi er aktive på dagtid, kan dette dukke opp igjen på kvelden når du skal slappe av eller sove. Dette kan skape indre uro og påvirke nattesøvnen din. I et samliv, kan vi også prege hverandre med dette, uten at vi ønsker det. Hvis du har det slik, så råder jeg deg til å snakke med en terapeut eller psykolog. Da kan du få hjelp til å sortere disse tankene eller kjenne igjen de følelser som dukker opp hos deg. Det er så viktig å snakke om det som er vanskelig og føles håpløst. Terapi kan gjøre at det føles lettere etterpå og utsikten din kan se klarere ut.

Camilla J.J. Sørensen

© Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten

Par og samtaleterapeut.

Veileder for småbarnsforeldre og sexologstudent.

Kontakt: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com

Instagram: https://www.instagram.com/kjaerlighetsterapeuten/

 

2 kommentarer
    1. Pandemien har en rar effekt på meg. Har mange flere sexpartnere enn vanlig. Bør jeg oppsøke psykologhjelp? Redd for å få både korona og andre kjønnssykdommer!

      1. Kjære Kari,

        Takk for du spør om dette.
        Hvis du er redd for å få korona eller kjønnssykdommer, ville jeg anbefalt at du beskytter deg selv ved å holde 1 meter avstand eller bruke en fast partner i disse tider. Jeg anbefaler også prevensjon. Det finnes også mange gode alternativer til seksuell nytelse uten koronasmitte. Du kan kontakte en sexolog når det gjelder dette eller sende meg e-post på [email protected], så kan jeg komme med flere råd eller komme med tips til en god sexolog slik at du kan føle seg tryggere i denne koronatiden.

        Hilsen Camilla

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg