Slik kan dere ta vare på familielivet i pandemijulen

La barna huske denne julen som en av de fineste.

Kjære alle sammen! Gledelig jul <3 Vi går nå mot jul med stormskritt. Dette er en viktig tid for mange og for noen er det den viktigste tiden i løpet av året. Jeg snakker mye om parliv på denne bloggen, men grunnen til jeg jobber med det jeg gjør er fordi jeg vet at når foreldrene har det bra sammen, så har barna det bra. Og at foreldrenes parliv påvirker barnas oppvekst i stor grad. Familiekulturen er den sterkeste kulturen til barnet og dette er viktig å huske på som foreldre. Jeg er ikke bare terapeut, men kone og mamma. Jeg har en datter og den viktigste jobben jeg har er mammajobben. Og i en jobb så må vi utvikle oss hele tiden, dette for å bli bedre. Ingen foreldre er perfekte, ingen par er perfekte. Selv om vi ser bilder i sosiale medier og julefilmer, så har alle familier noe.

 

Hvordan beholder man den gode stemningen i denne spesielle julen?

Mange gleder seg, og noen gruer seg. Det kan være opplevelser ved juletider som kan være vonde da juletider gjør alt mer sårbart. Det er mye følelser knyttet til julen. Har du tidligere traumeopplevelser, kan dette gjenoppleves og gjøre høytider vanskelig. Noen drikker for å distansere seg fra følelsene, blir lettere sinte eller stille. Andre prøver å ha alt «perfekt», men så kan stresset ta over. Har en av dere i parrelasjonen ulike opplevelser knyttet til jul, kan dette skape en asynkron prosess i parforholdet som kan gjøre at en lettere blir trigget og kan misforstå hverandre. Det finnes mange hjem nå hvor barn og voksne ikke har det så bra i lockdown. Tilgjengeligheten på støtteapparater og andre omsorgspersoner er mindre.

Stress og for høye forventinger er en fakter som kan utløse dine triggere. Ikke minst tap av å kunne være sosial eller ha den julen du er vant til. Mange kan kjenne på en følelse av lengsel og tap over dette, og det er ingenting å skamme seg for. I stedet for å distansere seg for følelsene og la dette være underliggende triggere, snakk om det med noen.

 

Dette kan du gjøre?

Snakk ut om dette med en god venn. Med en søster, eller bror. Men en partner. Har dere barn, snakk med barna om hvordan de har det. La dem dele hva de tenker og føler om denne julen. Si noe som får de til å glede seg og si at denne julen blir helt spesiell. Når vi deler det vi har inni oss, letter vi på trykket. Dette gjelder for barn og voksne. Vi trenger anerkjennelse, forståelse og respekt på våre følelser. Da vil vi kunne være mer mottakelig for løsning og kompromiss. Ha faste rutiner og skal juleglede med bakst og aktiviteter. Det er så mye en kan gjøre sammen som familie, og det er ikke alltid det er så mye som skal til.

 

 

JULESAMTALEN:

Som foreldre, sammen eller ikke så er det lurt å ha en god dialog rundt julen når barn er involvert. Snakk om hverandres forventinger. Kanskje planlegge julen i en litt annen form? Snakke ut om hvordan dere skal ha julen og hva som faktisk er mulig. Det er viktig at begge blir hørt. Husk å ta godt vare på hverandre.

 

Julen er for barna, husk det. Barna fortjener å huske julen som en fin tid. Opplevelser setter seg fast i kroppen og høytider er ingen unntak. Det beste for barnas utvikling er at foreldre planlegger godt i forveien, har gode rutiner for barna, regulerer sine egne følelser og anerkjenner følelsene til barna. Husk at slik barn reagerer er bare et symptom på et udekket behov. Får de det de trenger av anerkjennelse, så roer det nervesystemet og det er det de trenger for å føle seg sett.

 

Er du en av dem som er i et destruktivt parforhold? Er du et barn eller en ungdom som gruer seg til jul? Da kan du kontakte Mental Helse Hjelpetelefon på
116 123 (hele døgnet) eller Kirkens SOS telefon nr er 22 40 00 40 (hele døgnet). Mannstelefonen er åpen 17-20 man-fre eller så kan du også kontakte det krisesenteret i ditt nærområde. Flere menn og kvinner lever i usunne parforhold der de daglig blir utsatt for fysisk og/eller psykisk vold. Jeg vil også anbefale https://www.littsint.no for sinnemestring. Her er det mange gode råd.

Hjelpen trenger ikke være så langt unna og noen ganger det det også bare godt å snakke litt ut <3

 

 

Masse kjærlighet fra Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten, par og samtaleterapeut.

Instagram: kjaerlighetsterapeuten

Nettside: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg