Slik bevarer du gnisten i forholdet ditt

Kjærlighetsspråk, hva er det?

Ifølge Gary Chapman har alle mennesker et primært og et sekundert kjærlighetsspråk. Det handler om hvordan vi utrykker kjærlighet på og hvordan vi føler oss elsket. Mange par er sammen i mange år og elsker virkelig sin partner, men så kan det være at en ikke føler seg elsket. Kjenner du deg igjen? Det kan være at du eller din partner utrykker kjærlighet på ulike måter, dvs at dere ikke har samme kjærlighetsspråk. Hvis dere har forskjellige språk innenfor kjærlighet, eller ikke er bevisst over hverandres, da kan en begynne å føle seg ensom i sitt samliv.

Her er et eksempel på dette i parterapi-konsultasjon. ” Jeg føler meg ikke elsket ” Så sier partneren, “Men jeg sier det jo hele tiden!” I tilfeller som dette kan det være at hennes primære språk er «fysisk berøring.» Hun savner kanskje en klem, holde hånda, en massasje eller mer sex. Hennes partner bruker mye ord. Han var flink til å sende sms og sier at han er glad i henne. «Anerkjennende ord» er hans primærspråk. Han savnet ord fra henne. Ord innenfor kjærlighet takknemlighet og anerkjennelse.  Han var ikke like opptatt av nærhet.

Det vi kom frem til i terapien var at de hadde et felles sekundærspråk som var “tid for hverandre.” De elsket å være sammen. Dette var et par som tidligere hadde hatt mye tid til dating. Nå jobbet en av dem mye, og det ble mindre tid sammen. Vi snakket om hva som en kunne gjøre for å få mer tid til hverandre. Videre da, skulle de tenke over hverandres kjærlighetsspråk.  I løpet av disse 90 minuttene vi hadde, ble de bevisst over hverandres måte å utrykke, vise -og motta kjærlighet på. Nå som de vet -og er et mer bevisst forhold, kan de dyrke det og vokse sammen, fremfor fra hverandre.  Og det viktigste av alt, bevare gnisten. Jeg har stor tro på dem som par.

Dette er de fem kjærlighetsspråkene:

 

 1. Anerkjennende ord

 2. Tid for hverandre

 3. Tjenester

 4. Gaver

 5. Fysisk nærhet

 

 

Hvilket kjærlighetsspråk tror du at du har? 

 

Ta gjerne kontakt med meg om dere vil utforske dette enda mer.

© Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten

Par og samtaleterapeut.

Veileder for småbarnsforeldre og sexologstudent.

Kontakt: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com

Instagram: https://www.instagram.com/kjaerlighetsterapeuten/

 

Kilder: Gary Chapman, Kjærlighetens fem språk.

2 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg