Har du en narsissist i livet ditt?

 

Dette kan du gjøre om du opplever psykisk vold:

Nedstengning av samfunnet gir giftige personer rom for å blomstre. Jeg vet at flere opplever dette akkurat nå, eller har mennesker rundt seg med disse sterke personlighetstrekkene. Er du empat, et menneske som evner å forstå andres følelser, så kan du være et perfekt bytte. Kanskje opplever du gjentagende ganger å havne i en usunn parrelasjon, men forstår ikke helt hvorfor? Kanskje er det uflaks, kanskje ikke?

Narsissisten har mange måter å psyke ut sin partner på slik at en tror det er noe galt med en. Det er mange former for manipulasjon og en av de er gaslighting. Dette går ut på å få noen til å stille spørsmål ved sin egen virkelighetsoppfatning ved en situasjon eller ens verdi. “Offeret” begynner etter hvert å tvile på seg, derfor blir det vanskeligere å forlate relasjonen. Frykt og skam blir sentralt og en kan tro at en ikke kommer til å klare seg alene, eller at ingen vil kunne hjelpe. Eller bære frykt for å bli straffet, frykt for tap av familie, helse eller økonomi. Jeg har snakket med fedre og mødre som kan true sin partner med å skulle “frata” foreldreretten. Denne frykten blir så sterk at en tror at en bare må holde ut. Dette gjelder spesielt for fedre da de opplever å stå svakere som foreldre ved et evt brudd. Mannen i en slik situasjon kan føle på enorm håpløshet og skam, for hvem vil vel tro at ham blir utsatt for psykisk vold av en kvinne eller evt medfar?

Noen ganger klarer narsissisten å sette opp feller i nære relasjoner som venner og familie slik at offeret trekker seg lengre og lengre unna sin trygge havn. Narsissisten er en form for gjerningsmann/kvinne og den som opplever dette er offeret. Gjerningsmann vil til tider spille offeret. Du kan ha en narsissist i din nærmeste familie, en kollega, din sjef eller som kjæreste. De finnes overalt og utad kan de virke helt normale og til tider svært sjarmerende. Du belønnes ved god oppførsel og holder fast i de gode stundene som til tider vil oppstå. Det gjør at du tilgir igjen og igjen… Men kan en egentlig forandre seg med sterke personlighetsforstyrrelser?

 

Jeg vet at mange barn dessverre opplever å ha en familierelasjon hvor disse personlighetstrekkene får spre seg i familien. For et barn som er biologisk forbundet, vil dette kunne prege og ta mye plass. Blir du oppdratt av en narsissist kan du oppleve å måtte trå varsomt og følge ulike regler for å holde narsissisten fornøyd. Straff og forskjellsbehandling er også sentralt. Barnet er tilpasningsdyktig og vil på sett og vis lære seg å leve med dette, selv om det vil oppleves vanskelig. Dette blir ens virkelighet og ens normal. Dette kan være svært skadelig for barna og det vil være lurt å oppsøke hjelp om du mistenker at et barn ikke har det bra. Barn trenger at en voksen spør om hvordan en har det.

I jobben min som parterapeut har jeg narsissisme-brillene mine på og ser jevnlig tegn til psykisk vold da dette er noe jeg er trent til gjennom min utdannelse. Jeg stiller ingen diagnoser, men jeg kan se og kjenne igjen disse trekkene som kan være veldig vanskelig å oppdage for en terapeut da narsissisten kan oppleves sjarmerende og manipulere underveis. Den er ekstremt god på å få terapeuten på eget lag. Terapeuter bør lese mange bøker om psykisk vold og være på vakt, for mange av parene som oppsøker hjelp en innenfor denne kategorien.

 

Ikke bare er jeg trent, men jeg har også selv opplevd å ha giftige personer tett på i løpet av livet mitt. Disse menneskene finnes overalt, både kvinner og menn. – Og noen har sterkere trekk enn andre. Det finnes kun to måter hjelpe seg selv på. Kom deg unna, eller lære deg å leve med det. Er dette ikke familiært, anbefales det alltid å komme seg unna. Ligger dette biologisk, så kan det være verre å kutte bånd. Da kan en trene seg til å håndtere slike mennesker. Dette kan fungere om du slipper å bo med situasjonen og bare må forholde deg til vedkommende i ulike situasjoner hvor du kan trekke deg unna. Er dette familiært og du må forholde deg jevnlig til denne personen, så vil det være lurt å oppsøke hjelp.

Barn som har opplevd narsissisme i sin barndom vil lettere kunne tiltrekke seg usunne mennesker i senere tid. Det må ikke bli sånn, men det skjer igjen og igjen.

 

 

Her er noen trekk som kjennetegner en narsissist: 

 • Har en overdreven oppfatning av egen betydning
 • Er opptatt av fantasier om ubegrenset suksess og makt
 • Oppfatter seg selv som «spesiell» og enestående, og derfor helst bør omgås andre spesielle mennesker med høy sosial status
 • Krever overdreven beundring
 • Mener å ha spesielle rettigheter
 • Utnytter andre for egne behov
 • Mangler empati
 • Er opptatt av misunnelse
 • Er arrogant

Kilde: https://sml.snl.no/narsissistisk_personlighetsforstyrrelse

Jeg snakker med kvinner og menn som lever med dette og de unnskylder sin partner da en har vært undertrykket og manipulert over tid. En stoler ikke lengre på seg selv. Det som går igjen er også at flere ikke vet at psykisk vold er et form for overgrep. Et overgrep som er vanskeligere å oppdage da psykiske tegn er mer usynlig eller fysisk vold. Vit at psykisk vold er vold og det er straffbart. (Sjekk straffeloven 263.)

 

Uansett så er dette ikke lett å leve med og du fortjener ikke å bli påført disse smertene. Det finnes hjelp og under legger her legger jeg til noen hjelpetilbud. Selv om det kan virke skremmende å ta kontakt, vil jeg oppfordre deg til å gjøre det. Å snakke med noen om din hverdag, vil kunne være starten på et bedre liv for deg når du er klar. <3 Tro meg, jeg har selv vært i lignende situasjon. Jeg vet at ting kan bli bedre. Ikke bare som fagperson, men som medmenneske.

 

Er du barn/ungdom og leser dette, ta kontakt her: https://www.ung.no/oss/psykisk/495152.html

For deg som er voksen, ta kontakt her:

https://dinutvei.no/vold-i-naere-relasjoner/vo-linjen-116-006/

OBS! Ved akutt hjelp, kontakt alltid 112!

 

Masse kjærlighet fra Camilla J.J. Sørensen

Kjærlighetsterapeuten, par og samtaleterapeut.

Instagram: kjaerlighetsterapeuten

Nettside: https://www.kjaerlighetsterapeuten.com

 

 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg