Er du redd for samlivsbrudd i sommerferien?

Foto: Hans A.S

Koronasommer for par med Kjærlighetsterapeuten

Kjære familier og par! Sommerferien er i full gang. For ikke lenge siden var jeg med i en sak på TV2.no Nyhetene der jeg ga noen råd til par og barnefamilier. Det er mange som risikerer at ferien ender med brudd i år. Korona har vært tøff for utrolig mange og konsekvensene vil vi nå merke fremover. I en tid som korona, måtte hele Norge omstille seg og flere enn du aner har kanskje lagrede skuffelser, umøtte behov eller lengsler som nå begynner å tære på forholdet. Kjærlighetsbegeret kan begynne å gå tomt, selv om en koser seg på ferie. Høytider og ferier er faktisk høysesong for brudd konflikter og etter dette året, tror jeg tallene vil øke. I 2019 var det 19 855 som giftet seg, mens 9 609 skilte seg. Det er nesten halvparten og det disse tallene sier, er at det å gå fra hverandre har blitt normalt her i Norge. 

Som parterapeut ønsker jeg å dele noen av de samme rådene jeg ga i TV2 saken om hva dere kan gjøre for å få det bedre sammen i sommer. Det handler faktisk mye om god kommunikasjon og annerkjennelse. Det er håp. 

 

Her er mine 7 råd: 

1. Ta koronasamtalen! Dette for å kartlegge udekkede behov og lengsler som kan ha tæret på over tid. Hvilke tanker og følelser har oppslått i koronatiden og i forhold til forventninger vi har hatt til hverandre? Bli enig om at den ene skal få snakke ut, og du lytter. Still åpne spørsmål og vær 100 % til stede. Selv om du føler du har dårlig samvittighet for noe, prøv å ikke gå i selvforsvar. Dette kan lukke døra. Lytt og vær tilstede. 

2. Si gjerne «Det gir mening at du føler det slik» «Jeg ser at dette er vanskelig for deg» Speil din partner. Anerkjenn de tanker og følelser som kommer. La frustrasjon og skuffelser komme. 

3. Nå føler din partner seg mest sannsynlig hørt og forstått. Da kan dere bytte på. 

4. Nå, hvordan føles det? Kjennes det ikke godt å være 100 % tilstede og legge alle kortene på bordet uten å krangle eller stenge av? Nå er mulighetene mange. Nå kan dere sammen finne en vei. 

5. Timeout. Obs! Noen ganger så kan temperament eller stemmingen stige. Det som skjer da er at vi inntreffer vårt alarmberedskap som gjør at vi får det vanskelig med å kontrollere våre handlinger i situasjonen som du er i. Da anbefaler jeg å ta en «timeout» Lag en regel på at dere tar 30 min pause. Gå ut av rommet og snakk sammen etterpå. 

6. Prøv å få gjort opp før dere skal legge dere. Det gjør så vondt for dere begge med uoppgjorte konflikter. God søvn får en heller ikke. 

7.  Leggetid- øvelse. Legg dere mot hverandre og si tre ting hver som du er takknemlig for ved din partner. 

 

Vedlikehold av samlivet

Kommunikasjon er utrolig viktig. Blir dere obs på å dele det dere grubler på, før det bryter ut i full krangel, vil dere kunne merke forskjell på hvordan samlivet utvikler seg. Å bedre kommunikasjon, kan også gi et bedre sexliv. 

Husk. En trenger ikke være enig i det som blir sagt når dere kommuniserer på denne måten, men du kan likevel anerkjenne følelsene til din partner. Det kan gjøre at en åpner opp for hva en egentlig mener og føler. For hva skjer nå du selv føler deg sett og hørt? Piggene forsvinner, gjør de ikke? 

Lykke til med koronasamtalen. Skulle det bli for vanskelig, så anbefaler jeg at dere kontakter en terapeut som kan hjelpe dere. 

Her er flere tips i TV 2 saken for dere som vil lese den: https://www.tv2.no/a/11489102/

Ha en god sommer videre! 

Hilsen Camilla, Kjærlighetsterapeuten <3 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg